Venirea Electrogrup la bursă: Un eșec al listării ar putea bloca dezvoltarea Netcity, rețeaua metropolitană de date a Capitalei

Venirea Electrogrup la bursă: Un eșec al listării ar putea bloca dezvoltarea Netcity, rețeaua metropolitană de date a Capitalei
scris 23 oct 2018

"În condițiile unei Oferte încheiate cu succes, Grupul plănuiește să aloce capital semnificativ pentru accelerarea investițiilor în Netcity și în fibra optică metropolitană a Bucureștiului". Declaratia este preluată din comunicatul oficial care anunță intenția de listare a grupului Electrogrup Infrastructure (E-INFRA) pe bursă.   

Electrogrup Infrastructure (E-INFRA) reprezintă un grup de firme înființate de frații Teofil și Simion Mureșan împreună cu Marian Pantazescu, fostul CTO Vodafone, din care fac parte Electrogrup SA, Direct One SA, Netcity Telecom SRL, Nova Power & Gas SRL și WESEE SRL.  Cele mai importante companii ale grupului sunt Direct One, care a închiriat către Vodafone rețeaua aeriană de fibră optică, de 5.500 kilometri, dezvoltată în perioada anterioară (tot în perioada anterioară, intervalul 2004-2008, Marian Pantazescu, actual CEO al E-INFRA, a fost Deputy CTO, Senior Director Network Operations, la Vodafone România), și NetCity Telecom, care a preluat în februarie 2017, de la UTI, împreună cu toate obligațiile contractuale , operarea și dezvoltarea rețelei subterate de date a Bucureștiului, un proiect de amploare început acum 11 ani de grupul condus de Tiberiu Urdăreanu. 

Urmărește-ne și pe Google News

Electrogrup Infrastructure ar urma să acceseze piața de capital printr-o listare la bursă care vizează atât o vânzare a acțiunilor existente, cât și o emisiune de acțiuni noi care să atragă finanțare pentru grup. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În cazul unei închideri cu succes a oferte publice primare, Bursa de Valori București ar urmă să primească la cota sa un emitent cu afaceri agregate de peste 500 milioane de lei - cu mențiunea că o parte din acestea ar putea fi generate de afaceri intragrup - dar și cu datorii de aproape 332 milioane, la finalul anului trecut, conform datelor agregate de Profit.ro. Un eventual eșec al listării ar putea ridica unele probleme de finanțare pentru rețeaua metropolitană de date a Capitalei, Netcity, având în vedere că grupul a transmis că vrea să aloce un capital semnificativ pentru accelerarea investițiilor în condițiile unei oferte încheiate cu succes.

Cu rezerva că în piață nu există date concrete despre consolidarea companiei care va veni la bursă și cum vor arăta rezultatele auditate, exercițiul unei priviri succinte în bilanțurile de la sfârșitul anului 2017 ale celor 5 firme din grup este relevant ca prim contact între investitorii de pe piața de capital românească și potențialul emitent. 

Electrogrup SA este cea mai relevantă firmă din grupul fondat de Teofil și Simion Mureșan împreună cu Marian Panazescu din punctul de vedere al activității. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri netă de 254,33 milioane lei, în creștere cu 78,10% față de cea de 142,80 milioane lei din 2016. Profitul net este de 16,8 milioane lei. 

La sfârșitul anului trecut, Electrogrup avea active totale de 213,35 milioane lei, 22,65% mai mari decât cele de la finele anului 2016. În același interval de raportare, datoriile totale au crescut însă cu 44,60%, la 123,46 milioane lei, de la 85,38 milioane lei.

La același capitol al obligațiilor de plată, dinamica este explozivă pentru firma Netcity Telecom, operatorul rețelelor subterane de fibră optică din București. Datoriile totale au crescut de peste 4 ori, la 107,96 milioane lei, de la 25,15 milioane lei. În același timp, activele totale s-au majorat într-un ritm mult mai redus, +8,03%, la 146,73 milioane lei, de la 135,82 milioane lei. În 2017, afacerile Netcity au bătut pasul pe loc la 42,29 milioane lei, iar profitul net al firmei s-a ridicat la 18 milioane lei.

În februarie 2017, compania de telecomunicații Direct One, de asemenea, parte în grupul E-INFRA, a preluat integral pachetul de la Netcity Telecom. Direct One a obținut anul trecut o cifră de afaceri netă de 47,89 milioane lei, în urcare cu 5,20% față de cea de 45,52 milioane lei din 2016, iar profitul net a fost de 12,2 milioane lei.

La sfârșitul anului 2017, activele totale ale Direct One se situau la 165,82 milioane lei, fiind mai mari cu 27,14% decât cele de 130,42 milioane lei de la finele lui 2016. Dinamica a fost mai accelerată la nivelul datoriilor totale, care au crescut cu 80,02%, la 38,20 milioane lei.

Presa clujeană, de altfel, menționează ca factor de precipitare a demersurilor de listare tocmai datoriile, în mare parte credite contractate la Eximbank, BCR și BRD Groupe Société Générale. Obținerea de capital pe piața de equity este privită sub ideea că ar urma, conform sursei citate, să reprezinte o soluție de rostogolire a datoriilor în contextul în care ultimele 4 trimestre au fost caracterizate de o majorare a costurilor de finanțare în lei.

Ieșirea pe piața de capital pare a fi o variantă serios pregătită. La începutul acestei veri, potențialul emitent l-a cooptat în conducerea sa, pe poziția de Deputy CEO la nivel de grup, pe Daniel Farmache, fiul fostului președinte și director general al Bursei de Valori București, Stere Farmache, iar în presa de business centrală au apărut articole despre grup și despre calitățile de manager ale tânărului Farmache.

Cele 2 societăți din domeniul energiei parte în grup au datorii care sunt mai mici, în condițiile în care și dimensiunea lor este mai redusă, însă cel puțin pentru una din ele, datoriile sunt foarte mari dacă ne raportăm la profitul generat.  Astfel, Nova Power & Gas, care operează un sistem de distribuție a gazelor naturale, unul de distribuție electrică într-un parc industrial, precum și două parcuri fotovoltaice cu o capacitate de producție de aproximativ 9 MW,  și-a redus cu 6,10% datoriile la 60,31 milioane lei la sfârșitul anului 2017, de la 64,23 milioane lei la finele anului 2016.

În același interval de raportare, activele totale au scăzut cu 11,90%, la 94,76 milioane lei, de la 107,56 milioane lei. Cifra de afaceri netă a coborât, deopotrivă, cu 1,95%, la 154,56 milioane lei, de la 157,64 milioane lei, iar profitul net a fost de aproximativ 726.000 de lei.

Wind Energy Service East Europe SRL, companie de servicii pentru parcuri eoliene care este într-un parteneriat între SSC Wind EMEA GmbH Germania, a realizat anul trecut o cifră de afaceri netă de 25,3 milioane lei și un profit net de 4 milioane lei.

La sfârșitul anului 2017, activele totale ale societății se situate la 6,36 milioane lei, în urcare cu 12,76% față de cele de 5,64 milioane lei de la finele lui 2016, în la ceeași bază de raportare, datoriile totale s-au majorat cu 46,21%, la 1,93 milioane lei, de la 1,32 milioane lei.

La nivel de grup, indicatorii de profitabilitate s-au deteriorat pentru prima parte a acestui an, în timp ce tendința a fost pozitivă în ceea ce privește activitatea. Astfel, veniturile E-INFRA au atins 251,5 milioane de lei în primele șase luni din 2018, de la 208,4 milioane de lei la S1 2017, iar profitul net a scăzut la 30,5 milioane de lei, de la 54,1 milioane de lei. Indicatorul EBITDA (ajustat) a atins 59,15 milioane de lei, de la 36,96 milioane de lei în iunie 2017.

Grupul fondat la Clu-Napoca ar intenționa să vină pe bursă cu un free-float de minimum 30%, iar pentru găsirea cumpărătorilor a fost selectat un consorțiu de intermediere format din Erste Group Bank și WOOD&Company Financial Services, în calitate de coordonatori globali comuni, și din BCR și BRD Groupe Société Générale, care să înlesnească plasamentele pe piața locală. 

În analiză trebuie ținut cont că este posibil ca o parte din cifra de afaceri/profit să fie generate și de tranzacțiile intragrup, situație care ar putea afecta în mod negativ sau pozitiv rezulatatele prezentate.  

La finalizarea achiziției Netcity, în februarie 2017, grupul UTI a predat aproximativ 900 kilometri de rețea dezvoltată începând cu 2008 , iar noul proprietar și-a asumat investiții pentru a extinde rețeaua cu încă aproximativ 1.000 kilometri, conform contractului semnat cu Primăria Capitalei.

În octombrie 2017, Netcity anunța că celor 350 kilometri de extindere a rețelei deja proiectați în 2017 li se vor adăuga alți 400 kilometri de rețea pentru care etapă tehnologică de proiectare este estimată a se finaliza în luna martie 2018.

La acest moment, însă, conform informațiilor transmise Profit.ro de către ANCOM, nu pot fi accesate date de ansamblu privind gradul de dezvoltare pe platforma autorității de reglementare.

Astfel, ANCOM transmite că harta privind serviciile la puncte fixe furnizate efectiv într-o anumită localitate, aflată pe site-ul instituției, este realizată în scop informativ, prin prelucrarea datelor raportate semestrial de furnizori către ANCOM. "Pentru a verifica disponibilitatea la zi a serviciilor într-o anumită localitate, trebuie să vă adresați direct furnizorilor", comunică instituția. 

În același timp, în piață sunt informații care susțin că, acum, la 18 luni de la preluarea Netcity și după 1 an de la angajamentul lansat în octombrie 2017, dezvoltarea nu ar fi depășit 100 de kilometri.

Contactați de Profit.ro cu rugămintea de a fi detaliat câți kilometri din cei 750 anunțați ca având termen-limită luna martie 2018 au fost realizați, reprezentanții agenției de comunicare au răspuns că au fost anunțați ” 400 kilometri de rețea pentru care etapa tehnologică de proiectare este estimată a se finaliza în luna martie 2018”, fiind, așadar, vorba despre finalizarea proiectării tehnologice, nu a construcției.

Întrebați, în aceste condiții, câți kilometri au fost efectiv realizați până astăzi, de la preluare (astfel încât să poată fi verificate și informațiile din piață mai sus-menționate), reprezentanții agenției nu au dorit să prezinte detalii, argumentând refuzul prin faptul că grupul din care face parte Netcity este în proces de listare la bursă. 

"În această perioadă nu putem publica date care nu sunt prezente în prospectul de emisiune. Prin urmare, suntem nevoiți să amânăm răspunsul până la  finalul procesului de listare", a fost mesajul primit.

Profit.ro a adresat Primăriei Capitalei întrebarea câți kilometri de rețea au fost recepționați prin proces verbal de la preluarea Netcity de către Direct One. Vom reveni în momentul în care vom primi răspunsul.

Anterior, grupul anunțase investiții proprii de 30 milioane euro, pe lângă cele contractate de la bănci, 11 milioane euro de la Eximbank, în aprilie 2017, credit acordat pentru susținerea exporturilor, deci fără legătură cu Netcity, 10 milioane euro de la BCR si BRD, in Aprilie acest an, imprumut acordat pentru dezvoltarea Netcity, și încă 15 milioane lei, de la BRD, contractați în mai 2018, pentru a refinanța un credit de la ING.

Recapitulând: la achiziția Netcity, rețeaua avea aproximativ 900 kilometri. Noul proprietar anunța și promitea Primăriei Capitalei că va respecta obligația contractuală, de a dezvolta alți 1.000 de kilometri până în 2020, deși, conform contractului preluat, etapa a doua trebuia finalizată în maximum 18 luni. Astăzi, în octombrie 2018, la aproape doi ani de la preluare, compania refuză să comunice câți kilometri au fost livrați de la achiziția rețelei, acum aproape doi ani, invocând procesul de listare pe bursă. 

Cum a fost indicat la începutul articolului, grupul a transmis că, în condițiile unei Oferte încheiate cu succes, plănuiește să aloce capital semnificativ pentru accelerarea investițiilor în Netcity și în fibră optică metropolitană a Bucureștiului, astfel că se poate înțelege că are nevoie de fonduri suplimentare pentru dezvoltarea rețelei și că neatragerea acestora în cuantumul dorit nu ar permite alocarea acestui capital semnificativ într-un proiect vital pentru rețeaua de date pe care operatorii o folosesc pentru a furniza servicii de date utilizatorilor, companiilor și instituțiilor publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
netcity
electrogrup
bursa