Uniunea Europeană reduce pragul de la care investitorii trebuie să își divulge pozițiile short pe fondul prăbușirii piețelor bursiere

Uniunea Europeană reduce pragul de la care investitorii trebuie să își divulge pozițiile short pe fondul prăbușirii piețelor bursiere
scris 16 mar 2020

Autoritatea care supervizează piețele financiare din Uniunea Europeană a înăsprit luni regulile pentru cei care practică vânzarea în lipsă, în încercarea de a calma piețele bursiere, care au înregistrat din nou scăderi importante pe fondul îngrijorărilor că epidemia de coronavirus va arunca economiile în recesiune, transmite Reuters.

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a precizat că a micșorat pragul de la care trebuie raportate vânzările în lipsă către organismele de reglementare. Conform noilor reguli, deținătorii de poziții short pe acțiunile tranzacționate pe piața reglementară din UE trebuie să înștiințeze autoritățile naționale competente dacă pozițiile lor depășesc 0,1% din capitalul bursier al oricărei companii, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Contul curent s-a deteriorat în ianuarie. Investițiile străine directe sunt în scădere, datoria externă este în creștere CITEȘTE ȘI Contul curent s-a deteriorat în ianuarie. Investițiile străine directe sunt în scădere, datoria externă este în creștere

"ESMA este de părere că reducerea pragului de raportare este o măsură preventivă care, în circumstanțele excepționale care au legătură cu epidemia de COVID-19, este esențială pentru ca autoritățile să poată monitoriza evoluțiile de pe piețele bursiere", a precizat ESMA într-un comunicat de presă.

Măsura se aplică imediat, ceea ce înseamnă că deținătorii de poziții short trebuie să înștiințeze autoritățile naționale competente încă de la încheierea sesiunii de tranzacționare de luni 16 martie 2020.

Vânzarea în lipsă (short-selling) permite unui investitor să vândă pe piață acțiuni pe care nu le are în proprietate la momentul efectuării tranzacției, dar pe care acesta le-a împrumutat în prealabil, urmând ca, ulterior, să le răscumpere la un preț mai mic pentru a le da înapoi celui de la care le-a împrumutat în prima fază. Astfel, o acțiune vândută în lipsă la un preț de 10 euro și răscumpărată ulterior, când nu mai valorează decât 8 euro, aduce investitorului un câștig de 2 euro.

Vânzarea în lipsă (short selling) este o practică perfect legală, dar foarte riscantă, fiind acuzată că provoacă căderea celor mai fragile acțiuni și că agravează instabilitatea pe piețele financiare. Vânzarea în lipsă a fost interzisă în mai multe țări în timpul crizei financiare din 2008 - 2009. 

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
bursa
pozitii short