UniCredit va reevalua remunerația CEO-ului Andrea Orcel înaintea adunării generale din 2023, pentru a vedea dacă rezultatele obținute de a doua cea mai mare bancă din Italia în perioada 2021-2022 justifică o creștere, potrivit unui document publicat pe site-ul său, transmite Reuters.
Președintele UniCredit, Pier Carlo Padoan, a declarat într-un comentariu trimis prin e-mail că comitetul pentru remunerare al băncii va face o recomandare consiliului de administrație cu privire la salariul CEO-ului ”incluzând opiniile investitorilor și ale părților interesate mai largi”, adăugând că CEO-ul însuși nu a cerut o mărire de salariu, scrie News.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cel mai recent raport referitor la remunerare al UniCredit a remarcat că structura actuală de remunerare a CEO-ului și un plafon de reglementare - care plafonează salariul variabil la dublul sumei fixe - au împiedicat banca să recompenseze supraperformanța atunci când obiectivele au fost depășite.
”Consiliul de administrație a examinat pachetul salarial al lui Orcel în lumina performanței importante atinse în 2021 sub conducerea sa”, se arată în raport.
”Orcel a indicat separat... el preferă să-și păstreze salariul fix neschimbat și să aibă salariul variabil strâns legat de obiectivele de performanță. Consiliul este de acord... și va reevalua salariul Orcel înainte de adunarea generală a acționarilor din 2023, în lumina rezultatelor și progreselor înregistrate în 2021 și 2022”, a adăugat raportul.
Fostul șef al departamentului de investiții al UBS a venit la UniCredit în aprilie 2021, promițând să inverseze o fază de ”restrângere activă” sub conducerea fostului CEO Jean Pierre Mustier, reticent la risc.
Orcel redresează banca din punct de vedere comercial, dar până acum nu a reușit, ca și predecesorul său, să încheie un acord de fuziune și achiziție.
După ce a renunțat la preluarea propusă a băncii mai mici Monte dei Paschi, Orcel s-a angajat să returneze investitorilor peste 16 miliarde de euro în dividende și răscumpărări, până în 2024.
El a susținut că banca ar putea atinge obiectivul de distribuție chiar și într-o recesiune severă după războiul din Ucraina și criza energetică, care au determinat autoritățile de supraveghere bancară să solicite prudență.
La sosirea sa la UniCredit, Orcel a evitat cu strictețe o revoltă a acționarilor legată de salariului său, care este dublu față de cel al lui Mustier, în timp ce firmele de consiliere pentru investitori și-au exprimat din nou îngrijorarea, în martie, cu privire la salariul său.
Salariile anuale de până la 7,5 milioane de euro fac din Orcel unul dintre cei mai bine plătiți directori de bănci din Europa, spun analiștii.