UniCredit Group, cea mai mare bancă italiană în funcție de active, a acceptat să plătească autorităților americane 1,3 miliarde de dolari pentru renunțarea la acuzațiile de încălcare a sancțiunilor americane împotriva Iranului și altor state, au anunțat luni autoritățile din Statele Unite, transmite Reuters.
În cadrul acordului, divizia germană a băncii, UniCredit Bank AG, își va recunoaște vinovăția la un tribunal din Washington DC și la un tribunal din statul New York, scrie News.ro.
Potrivit acuzațiilor, banca a transferat ilegal sute de milioane de dolari prin sistemul financiar american, în numele unor entități supuse sancțiunilor, potrivit Departamentului american de Justiție și procurorului districtului Manhattan, Cyrus Vance.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O altă divizie, UniCredit Bank Austria AG, a încheiat acorduri cu autoritățile federale și statale.
UniCredit Bank AG, Bank Austria și compania lor mamă, UniCredit S.p.A., au mai convenit să rezolve investigații paralele ale Departamentului Trezoreriei, board-ul guvernatorilor Rezervei Federale și Departamentului de Servicii Financiare din New York.
Acordurile se referă la încălcarea sancțiunilor impuse de Statele Unite, inclusiv cele legate de IRISL, compania iraniană de stat pentru transporturi navale, sancționată pentru că proliferează arme de distrugere în masă, potrivit autorităților americane.
Reprezentanții UniCredit au refuzat să comenteze imediat.
Săptămâna trecută, banca londoneză Standard Chartered a acceptat să plătească 1,1 miliarde de dolari, în urma unui acord cu autoritățile americane și cele britanice, pentru fapte similare.
În ultimele decenii, alte zece bănci au fost penalizate de autoritățile din Statele Unite pentru nerespectarea sancțiunilor