Rezerva Federală americană a aprobat o creștere rară a ratei dobânzii, de jumătate de punct procentual, decizie anunțată și anticipată de piață, și a anunțat planuri de a-și restrânge portofoliul de active de 9 trilioane de dolari începând de luna viitoare. Cele două măsuri vizează reducerea inflației, care a urcat la un maxim al ultimelor patru decenii.
De ce este important: Creșterea dobânzii Fed în SUA este de așteptat să transmită efecte în piețele valutare și bursiere și să majoreze costurile la care se pot împrumuta inclusiv state ca România.
De asemenea important: Deciziile de azi vor ridica rata de referință a fondurilor federale a băncii centrale la un interval țintă între 0,75% și 1% și reprezintă cea mai agresivă înăsprire a politicii monetare a Fed decisă la o întâlnire în ultimele decenii. Înăsprirea politici monetare în SUA nu se va opri aici, la următoarele întâlniri ale Fed fiind de așteptat o nouă majorare, cu încă 50 puncte de bază.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitoriMai este interesant: De obicei, Fed ridică ratele dobânzilor doar cu un sfert de punct procentual. Ultima dată când a mai ridicat rata cu jumătate de punct a fost în 2000.
Majorarea de acum urmărește reducerea mai rapidă a stimulentelor economice care au determinat creșterea prețurilor în SUA.
Acțiunile americane au extins creșterile din prima parte a tranzacțiilor în urma deciziilor de politică monetară și a comentariilor președintelui Fed, care a declarat că banca centrală nu analizează activ o majorare a dobânzii cu 75 de puncte de bază.
În jurul orei 22:10 (ora României), indicele Dow Jones se aprecia cu 2,12%, S& 500, cu 2,18%, iar Nasdaq Composite, cu 2,27%.
Prețurile de consum din SUA au continuat să crească în martie, rata anuală a inflației atingând cel mai ridicat nivel din 1981 încoace. Rata anuală a inflației a accelerat la 8,5%, de la 7,9% în februarie, potrivit datelor publicate de Departamentul american al Muncii. Inflația anuală se situează la cel mai ridicat nivel din decembrie 1981.
Față de luna februarie, indicele prețurilor de consum (IPC) a urcat cu 1,2%, cea mai mare creștere lunară din 2005. Prețurile la benzină au adus jumătate din această creștere lunară.
Mulți economiști anticipează că acesta este vârful actualei perioade de inflație și reflectă impactul creșterii prețurilor la alimente și energie, inclusiv după invazia Rusiei în Ucraina.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigureJerome Powell, președintele Fed, a arătat azi, în conferința de presă ce a urmat anunțării deciziei, că se așteaptă ca economia să facă față fără probleme acestei majorări de dobândă. Șomajul se situează la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, de doar 3,6%, iar locurile de muncă vacante, la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii (aproape 2 locuri vacante la un loc de muncă nou ocupat). Powell crede că reducerea stimulentelor fiscale și monetare, inclusiv prin decizia de azi, va echilibra cererea și oferta din piața muncii, va reduce inflația salariilor, temperând, mai departe, și creșterea prețurilor în economie.
Instrumentele cu care Fed poate lupta cu inflația pot acționa doar la nivelul cererii din piață, temperând creșterea acesteia. În cazul șocurilor apărute pe partea ofertei, asupra cărora Fed nu poate interveni, cum sunt cele determinate de situația din Ucraina și China, care au generat probleme de ofertă în piața energiei și a alimentelor, Powell spune că acestea au adăugat presiuni în sensul creșteri inflației la cele deja existente în piață. Fed se va concentra, însă, pe măsurile cu care poate acționa pentru temperarea cererii și pentru reducerea inflației salariilor și a dezechilibrelor din piața muncii.