Băncile și alți participanți pe piețele financiare din Uniunea Europeană vor avea termen până la mijlocul lui 2022 pentru a-și reduce "dependența excesivă" de casele de clearing cu sediul în Marea Britanie, a anunțat luni Comisia Europeană, transmite Reuters.
Regatul Unit, care găzduiește în Londra cel mai mare hub financiar din Europa, a ieșit din UE în ianuarie, iar accesul neîngrădit la blocul comunitar se încheie în decembrie, scrie Agerpres.
Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a anunțat că a aprobat o propunere prin care li se permite caselor de clearing sau "contrapărților centrale (CCP) din Marea Britanie să continue să-și servească clienții din UE timp de 18 luni din ianuarie 2021.
"Această limită de timp are o motivație rațională practică deoarece dă participanților de pe piața UE timpul de care au nevoie pentru a-și reduce expunerea excesivă la casele de clearing din Regatul Unit iar casele de clearing din UE au timp să-și dezvolte capacitățile pe segmentul de clearing", a explicat Dombrovskis.
Autoritățile de la Bruxelles și BCE insistă ca operațiunile de clearing în euro să se efectueze în interiorul zonei euro. După Brexit, BCE vrea să-și impună și politica în domeniul caselor de clearing, o poziție pe care Marea Britanie a putut să o conteste până acum, ceea ce va diminua influența sectorului financiar londonez.