UE a exclus 10 bănci majore, inclusiv JP Morgan și Barclays, de la prima vânzare de obligațiuni destinată planului de redresare NextGenerationEU

UE a exclus 10 bănci majore, inclusiv JP Morgan și Barclays, de la prima vânzare de obligațiuni destinată planului de redresare NextGenerationEU
scris 16 iun 2021

Uniunea Europeană a blocat participarea a 10 bănci majore la prima vânzare de obligațiuni destinată finanțării fondul de recuperare post-pandemie, NextGenerationEU. 

Printre băncile excluse de la licitație se numără JPMorgan, Citigroup, Bank of America și Barclays.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia Europeană a atras, marți, 20 de miliarde de euro, prin cea mai mare emisiune de obligațiuni într-o singură tranșă derulată de executivul european până acum. Banii sunt o primă tranșă din planul de redresare post-pandemie al UE, NextGenerationEU.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Excluderea temporară a celor 10 bănci, care se numără printre cei mai importanți dealeri primari, are loc în contextul în care UE consideră că acestea nu au făcut suficient pentru a remedia problemele legate de practici anticoncurențiale. 

Băncile riscă acum să piardă comisioane de milioane de dolari din cauza încălcării, de-a lungul timpului, a reglementărilor antitrust. Giganții bancari au fost ținta a numeroase investigații legate de practicile anticoncurențiale, fiind acuzate inclusiv de manipularea piețelor valutare și formarea unui cartel pe piața obligațiunilor.

"Aceste bănci trebuie să demonstreze că au luat toate măsurile de remediere necesare, solicitate de Comisie la soluționarea cazurilor. Momentan așteptăm trimiterea informațiilor necesare și apoi, bineînțeles, trebuie să analizăm aceste informații. Nu pot estima cât va dura", a declarat, citat de Bloomberg, Johannes Hahn, comisarul european responsabil pentru buget. 

Comisia Europeană va emite în acest an obligațiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde euro, care vor fi completate cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”) de până la zeci de miliarde euro pentru a acoperi restul cerințelor de finanțare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare obligatiuni
excludere banci
banci ue
dealeri primari
barclays
citigroup
mjpmorgan
nextgenerationeu