Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank International dintr-o listă neagră de ”sponsori ai războiului”

Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank International dintr-o listă neagră de ”sponsori ai războiului”
scris 16 feb 2024

Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank International dintr-o listă neagră de ”sponsori ai războiului”, provocând cea mai mare bancă occidentală din Rusia să-și rupă legăturile cu Moscova, transmite Reuters.

Într-o scrisoare trimisă Raiffeisen la începutul acestei luni, care a fost văzută de Reuters, oficialii ucraineni au pus la îndoială ce face banca pentru a părăsi Rusia, spunând că multe dintre planurile sale sunt vagi și incomplete, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Veniturile Airbnb cresc substanțial. Totuși, acțiunile scad din cauza unui acord CITEȘTE ȘI Veniturile Airbnb cresc substanțial. Totuși, acțiunile scad din cauza unui acord

Scrisoarea crește presiunea asupra uneia dintre cele mai mari bănci din Austria și se adaugă la tensiunile dintre Kiev și Austria, ai cărei lideri politici fac la rîndul lor lobby pentru ca Raiffeisen să fie scoasă de pe listă, obținând anterior o suspendare temporară.

”Au mai rămas o serie de puncte moarte”, au scris oficialii ucraineni în scrisoare, spunând că acest lucru a împiedicat eliminarea băncii de pe listă.

”Lipsește cronologia vânzării... rămâne neclar când, dacă este cazul, ar putea intra în acțiune un scenariu de spin-off”, au spus oficialii ucraineni în scrisoare.

Raiffeisen a intenționat să-și desprindă afacerea din Rusia anul trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a spus că banca nu poate oferi un termen pentru părăsirea Rusiei, deoarece aceasta depinde de aprobarea autorităților de reglementare.

Lista neagră nu are statut legal, dar este importantă din punct de vedere simbolic și a stânjenit Raiffeisen și a înfuriat politicienii și oficialii austrieci.

Oficialii ucraineni și-au semnalat, de asemenea, îngrijorarea în scrisoare cu privire la schemele de ajutorare a împrumuturilor oferite de Raiffeisen pentru soldații ruși, sprijin despre care banca a spus că este obligatoriu din punct de vedere legal în Rusia.

Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creștere a economiei românești CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creștere a economiei românești

În decembrie, politicienii austrieci au reușit să suspende banca de pe lista neagră, reținând temporar sprijinul pentru noile sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei pentru a câștiga această concesie.

Austria sprijină public Ucraina, dar mai multe surse familiare cu gândirea guvernamentală au spus că sunt reticente în a rupe complet legăturile vechi de decenii cu Rusia, sperând că ar putea fi posibilă restabilirea relațiilor la un moment dat.

Oficialii guvernului austriac cred că Raiffeisen a fost iinclusă pe nedrept pe listă.

Alte bănci, cum ar fi UniCredit din Italia, care rămâne activă în Rusia, nu apare pe listă.

În octombrie anul trecut, ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a criticat deschis lista neagră ca fiind arbitrară, la o reuniune a miniștrilor europeni la Kiev, a declarat atunci o persoană informată despre aceste discuții.

Raiffeisen este singura companie austriacă de pe listă.

Unele companii au fost scoase de pe listă, inclusiv OTP Bank din Ungaria.

Deși Raiffeisen a fost suspendată de pe lista neagră în decembrie, numele său apare în continuare alături de 49 de companii desemnate ”sponsori internaționali ai războiului” potrivit Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției din Ucraina.

O sursă guvernamentală ucraineană, care a cerut anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile, a declarat pentru Reuters că scrisoarea a fost trimisă după ce banca austriacă și-a semnalat intenția de a părăsi Rusia până în al treilea trimestru al anului 2024.

ULTIMA ORĂ România a ieșit pe piețele externe să se împrumute în euro, pentru prima dată cu obligațiuni verzi, cu care poate finanța inclusiv metroul în București și Cluj CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a ieșit pe piețele externe să se împrumute în euro, pentru prima dată cu obligațiuni verzi, cu care poate finanța inclusiv metroul în București și Cluj

Scrisoarea spunea că acest calendar pentru vânzarea afacerii băncii în Rusia a rămas neclar.

Scrisoarea mai spune că Raiffeisen a indicat în corespondență că ”o vânzare/separare” este ”opțiunea preferată” a băncii, dar că nu au fost furnizate detalii.

Oficialii ucraineni au cerut, de asemenea, în scrisoare să afle cât de mult ar dura aprobările de reglementare din partea Uniunii Europene și Austria.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank international
ucraina