Tribunalul Uniunii Europene respinge solicitarea UniCredit de suspendare a cerințelor BCE legate de Rusia

Tribunalul Uniunii Europene respinge solicitarea UniCredit de suspendare a cerințelor BCE legate de Rusia
scris 25 nov 2024

Tribunalul Uniunii Europene a respins solicitarea UniCredit SpA de a suspenda temporar un ordin emis de Banca Centrală Europeană (BCE) de a-și restrânge prezența în Rusia, conform unui document al instanței de la Luxemburg consultat de Reuters.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) este alcătuită din două instanțe, Curtea de Justiție propriu-zisă și Tribunalul, și are ca responsabilitate jurisdicția Uniunii Europene (n.r.), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Șeful Comitetului Militar al NATO cere șefilor de companii să se pregătească pentru un „scenariu de război” CITEȘTE ȘI Șeful Comitetului Militar al NATO cere șefilor de companii să se pregătească pentru un „scenariu de război”

Documentul arată că BCE și-a exprimat temerile legate de finanțarea terorismului și sancțiunile financiare din Rusia, și în ianuarie 2023 a ajuns la concluzia că măsurile UniCredit nu sunt suficiente pentru a contrabalansa riscurile.

Unul din motivele îngrijorărilor BCE îl reprezintă lipsa accesului la informațiile despre clienți a subsidiarelor UniCredit din Rusia și imposibilitatea de a vizita sucursalele de acolo pentru inspecții, se arată în documentul instanței.

Un purtător de cuvânt al UniCredit nu a răspuns imediat solicitării de a comenta informația.

BCE, supervizorul șef al băncii italiene, a cerut anul acesta UniCredit să-și reducă și mai mult afacerile din Rusia, inclusiv impunând o interdicție la noile depozite și restricții la prelucrarea plăților.

Șeful mărcii VW: Disponibilizările și închiderile de fabrici sunt necesare pentru a rezolva problemele producătorului auto CITEȘTE ȘI Șeful mărcii VW: Disponibilizările și închiderile de fabrici sunt necesare pentru a rezolva problemele producătorului auto

În 2023, BCE a cerut de asemenea băncii să ia în considerare vânzarea subsidiarelor UniCredit din Rusia, se arată în document.

În iunie, UniCredit a cerut instanței europene să anuleze solicitările BCE, care, susține directorul general Andrea Orcel, ar putea încălca legislația rusă.

Legăturile UniCredit cu Rusia au început după achiziționarea unei participații în International Moscow Bank, primul creditor rus care a obținut fonduri de la instituții bancare străine. După noi schimbări de acționariat a fost redenumită AO UniCredit Bank și în 2015 a fost inclusă în lista băncilor de importanță sistemică de către Banca Centrală a Rusiei.

Când Rusia a invadat Ucraina, în 2022, UniCredit a rămas în Rusia, una din cele două bănci europene - alături de grupul austriac Raiffeisen - care și-au menținut operațiunile majore în această țară. 

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
bce