Premierul Dăncilă a anunțat că Guvernul va emite titluri de stat pentru populație cu maturitate de 5 ani, respectiv dobândă de peste 4,5% pe an. Achiziția titlurilor va putea fi făcută de populație prin intermediul Trezoriei și Poștei Române.
”Vreau să anunț elaborarea titlurilor de stat Centenar pentru populație cu o dobândă de peste 25% pentru cinci ani, adică peste 4,5% pe an. Achiziționarea titlurilor de stat Centenar se poate face prin Trezorerie sau prin Poșta Română”, a declarat vineri, la începutul ședinței de Guvern, premierul Dăncilă.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, precizase, anterior, într-o discuție informală cu presa, că dobânda titlurilor pentru populație va fi egală cu cea a titlurilor vândute băncilor, dobândă anuală care, pentru o maturitate de 60 de luni, este de 4,59% în prezent.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a precizat ulterior că tilurile Centenar vor fi emise după modelul emisiunii Tezaur, un titlu având valoarea minimă de 1 leu.
CITEȘTE ȘI De luni, persoanele fizice, înregistrate în SPV, vor putea plăti prin CEC Bank toate taxele și impozitele datorate către ANAF, precum și taxa de pașaportLuna trecută, Poșta Română a fost autorizată de Guvern să tranzacționeze titluri de stat către populație, condițiile de vânzare și plată a obligațiilor la scadență pentru aceste titluri urmând să fie similare cu cele în vigoare pentru unitățile Trezoreriei. Plafonul indicativ de împrumut pentru acest an este de aproximativ 4 miliarde de lei.
Până în prezent, emisiunile au fost derulate în cadrul programului FIDELIS prin mecanismul Bursei de Valori București (BVB), iar subscrierile au fost efectuate prin intermediul unui grup de bănci selectate: BRD Groupe Societe Generale SA, Banca Comercială Română SA, Banca Transilvania/BT Capital Partners și Raiffeisen Bank SA. În cadrul acestui program au fost efectuate două emisiuni cu maturități de 2 ani și dobândă de 2,15% pe an, prima emisiune în anul 2015 cu o valoare totală adjudecată de 64,99 milioane lei, urmată de a doua emisiune în luna iunie 2016, numită “Centenar”, cu o valoare totală adjudecată de 735,26 milioane lei.
Ministerul Finanțelor a anunțat anterior că va împrumuta aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piața internă în acest an, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atrase de pe piețele externe, în creștere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a împrumutat de pe piețele externe 1,2 miliarde de dolari, pe 30 de ani"Ministerul Finanțelor Publice are în vedere atragerea de resurse financiare de pe piețele externe prin emiterea de euroobligațiuni într-un volum de 4,5 - 5 miliarde de euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite de aceste piețe, și efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituțiile financiare internaționale în valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro. Ministerul Finanțelor Publice are în vedere, de asemenea, emiterea unui volum de titluri de stat pe piața internă în anul 2018 în sumă de 48 - 50 de miliarde de lei, cu o structură a maturităților 30%/ 50% (termen scurt versus termen mediu și lung", se precizează în document.
La acel moment era indicat că împrumuturile de pe piața internă vor fi realizate prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termen scurt, de până la un an, inclusiv, obligațiuni de stat de tip benchmark pe termene medii și lungi precum și titluri de stat pentru populație, care să reprezinte circa 8% din valoarea titlurilor de stat emise pe piața internă, respectiv aproximativ 4 miliarde de lei.