Doar 1,5% dintre români și-ar plasa banii în fonduri de investiții dacă ar câștiga “mâine” 100.000 de euro, în timp ce ponderea medie la nivel european ajunge la 30%, iar în Suedia urcă la 75%, peste o treime recunoscând că nu au suficiente informații despre investiții, arată o cercetare realizată de Erste Asset Management, compania de administrare a fondurilor de investiții din grupul BCR.
Dintre cei care ar avea 100.000 de euro, 15,5% ar investi în propria afacere, aproape tot cam atât (15,1%) ar vrea să călătorească, iar 14,2% ar face investiții imobiliare, scrie News.ro.
Totodată, 11,5% ar cumpăra o casă, 8,4% ar investi în ceva, fără a fi deciși unde să-și plaseze banii, iar 5,7% ar investi în viitorul copilului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O pondere ceva mai mică, de 5,4% ar achita creditul pe care l-a contractat, 5,2% dintre respondenți ar economisi într-un depozit bancar, în timp ce 4,9% ar cumpăra un teren.
O parte dintre românii care ar câștiga 100.000 de euro ar vrea să ajute persoanele care au nevoie sau ar dona, în proporție de 3,9%, procentul fiind peste opțiunea de a cumpăra o mașină (3%). Pe ultimul loc în topul folosirii banilor se plasează fondurile de investiții, cu 1,5%.
“Cei care nu investesc in fonduri de investiții se bazează pe mituri. Peste jumătate dintre respondenți, adică 55,5%, spun că nu au avut suficienți de mulți bani, în condițiile în care cred în mod eronat că sumele pe care trebuie să le investească variază de la 1.000 de euro la 100.000 de euro. Noi avem persoane care investesc chiar de la 100 de lei în sus”, a declarat directorul general al Erste Asset Management, Dragoș Neacșu, într-o conferință.
El spune că, pe de altă parte, 47,7% dintre cei chestionați au depozite sau conturi de economii mai vechi de trei ani.
Dintre participanții la fondurile de investiții, 88,1% sunt convinși că acestea pot aduce câștiguri mai mari decât produsele de economisire, 46% alegând fondurile tocmai pentru randamentele mai mari.
“Dintre cei care ar avea un potențial excedent financiar, 64,5% ar alege tot investițiile în fonduri, în timp ce 26,9% ar opta pentru conturile de economii”, a afirmat Neacșu.
Jumătate dintre persoanele care plasează banii în fonduri de investiții o fac pentru protecția financiară pe termen lung, iar 38,7% se gândesc la liniștea vieții de zi cu zi. Totodată, peste o treime (36,6%) vor ca economiile lor să fie folosite în cel mai profitabil mod.
Cercetarea a avut o componentă calitativă și una cantitativă, fiind realizată pe un eșantion de peste 750 de persoane. Aproape 70% dintre participanți au vârste cuprinse între 30 și 49 de ani.
Aproape jumătate dintre participanții la studiu au informații despre fondurile de investiții de la prieteni, apropiați și colegi de încredere, 42,7% de la consultanți financiari, iar 38,6% de pe site-uri, peste nivelul de informare din emisiunile TV cu tematică financiară (35,1%).