Vestea bună despre creșterea globală vine însoțită, din păcate, de o deteriorare semnificativă a termenelor de plată, arată un studiu realizat de Euler Hermes Economic Research. Durata de încasare a creanțelor (DSO=days sales outstanding) a crescut cu +2 zile în 2017, la 66 de zile în medie pe plan mondial, cel mai înalt nivel din 2007. În ultimii 5 ani, perioada de restituire a creanțelor a fost constantă la 64 de zile.
Cu o durată medie de încasare de 68 de zile, România se situează peste media globală. De departe, între toate țările studiate și din toate domeniile luate în calcul, termenul de recuperare a datoriilor în domeniul farmaceutic, este cel mai mare în țara noastră: 149 de zile. Urmează la distanță Turcia, cu 120 de zile în același domeniu. Media sectorului la nivel global este de 78 de zile, iar termene de încasre mai mici sau egale cu 50 de zile sunt doar Norvegia și Danemarca.
Mult peste media globală sectorială, cu termene de încasare de peste 90 de zile, se situează companiile românești din sectorul auto (unde doar China are termene de încasare mai mari decât România) și din serviciile de afaceri, iar termene de peste 80 de zile sunt în construcții, mașini echipamente și mâncare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Doar în retail și alte servicii companiile românești au termene de restituire a creanțelor mai mici de 30 de zile, potrivit studiului citat.
Pe măsură ce creșterea globală a accelerat, companiile și-au extins încrederea în clienții lor și prin extinderea termenului de plată. Astfel, realizatorii studiului Euler Hermes se așteaptă ca durata de încsare a creanțelor să crească cu încă o zi până la 67 de zile în 2018, datorită perspectivelor economice și financiare pozitive.
Criza economică și financiară din 2007-2008 a determinat companiile să monitorizeze îndeaproape sau să accelereze colectarea datoriilor, reflectată în scăderea accentuată a duratei de încasare a creanțelor DSO (-5 zile, până la 60 zile în 2008 în medie). Revenirea la creștere economică a permis să crească până la 64 de zile durata de încasare, rămânând constantă din 2012 până în 2016, în contextul de +2,8% p.a. creșterea medie a PIB-ului.
Extinderea termenelor de plată la nivel global
Pe un eșantion de 25.000 de companii listate la bursa, din 20 de sectoare și 36 țări, DSO a crescut cu +2 zile în medie la nivel global, ajungând la 66 de zile la sfârșitul anului 2017. Astfel, o singură companie din patru este plătită de clienții săi în mai puțin de 31 de zile, iar una din patru este plătită după 90 de zile. Prin comparație în 2016 una din patru companii încasa o plată în termen de 88 de zile.
Extinderea duratei de încasare a creanțelor reflectă o relaxare a standardelor de plată între companii, cred autorii studiului. Pe măsură ce se îmbunătățește sănătatea economică globală, companiile tind să aibă încredere în clienții lor să le plătească, în ciuda creșterii insolvențelor companiilor mari.
Din perspectiva nivelurilor relative ale DSO, se evidențiază trei grupuri principale de tari:
1) Țări cu un DSO mediu inferior sau egal cu 51 de zile. Țara cu cel mai mic DSO la nivel global fiind Noua Zeelandă cu 43 de zile. Alte țări cu perioade de încasare relativ scurte sunt Țările Nordice (Danemarca și Finlanda), Austria și Elveția, SUA și, în cele din urmă, Țările de Jos (unde s-a înregistrat o creștere de patru zile a DSO pe seama creșterii puternice din sectoarele telecomunicații, tehnologie și servicii de asistență).
2) Grupul celorlalte 7 țări pentru care DSO rămâne sub media globală cuprinde, printre altele, Germania (54 de zile), Canada (54), Brazilia (62) și Regatul Unit (53 zile, unde DSO ramane stabil, în ciuda incertitudinilor referitoare la Brexit), în timp ce Rusia înregistrează o încetinire a DSO cu 2 zile până la 56 de zile, cu un sfert dintre companii fiind plătite sub 22 de zile.
3) În cele din urmă, grupul rămas format din cele 12 țări cu un DSO mediu superior mediei globale de 66 de zile, cum ar fi Franța (74), Italia (83), Romȃnia (68). China înregistrează cea mai mare medie DSO (92 zile). Cu un DSO mediu de 74 respectiv 83 de zile, Portugalia și Turcia rămân atent monitorizate, deoarece în medie doar o companie din patru este plătită după patru luni în aceste două țări.
Revenind la evoluția DSO pe sectoare de activitate, Studiul Euler Hermes notează creșteri în sectoare precum: Aeronautica (+4 zile în 2017, +12 zile față de 2012), Automotive (+3 zile, respectiv +7 zile), Construcții (+3 zile) și Electronice (+3 zile).
Doar 4 sectoare înregistrează o stabilizare a DSO: Sectorul Alimentar, sectorul bunurilor de folosință îndelungată, Mașini Utilaje și sectorul bunurilor de larg consum, în timp ce sectorul farmaceutic și servicii au punctat o îmbunătățire a DSO.
Cel mai mare DSO se înregistrează în sectoarele: Aeronautica (72), Automotive (72), Mașini Utilaje (87) și Electronice (91), media globală fiind de 66 de zile.
Imediat sub media globală se situează sectorul energetic (63), sectorul Metale (58) și Sectorul Hârtiei și Cartonului (62).
La polul opus se situează sectorul alimentar (46 de zile), transporturi (49 de zile) și sectorul bunurilor de folosință îndelungată (49 de zile).
Euler Hermes este liderul global în asigurarea de credit comercial și specialist în domeniul garanțiilor și al colectării creanțelor. Cu peste 100 de ani experiență, compania oferă clienților săi business-to-business (B2B) servicii financiare pentru managementul creanțelor comerciale și al lichidităților. Rețeaua proprie de informații urmărește și analizează schimbările de zi cu zi ale solvabilității corporative în rândul companiilor mici, medii și multinaționale în piețe ce reprezintă 92% din PIB-ul global. Cu sediul principal în Paris, compania este prezentă în peste 50 de țări, cu 6.050 de angajați. Euler Hermes este o filială a Allianz, listată la Euronext Paris, evaluată AA de către Standard & Poor’s. Compania a înregistrat o cifra de afaceri consolidată de 2,6 miliarde Euro în 2017 și a asigurat tranzacții de afaceri la nivel mondial de 894 miliarde Euro în expunere, la sfârșitul anului 2017.