Steinhoff, al doilea mare retailer de mobilă din lume, prezent în România cu brandurile Kika și Pepco, a pierdut peste 80% din capitalizare în 3 zile, pe fondul unui scandal contabil, cu director general suspectat de fraudă

Steinhoff, al doilea mare retailer de mobilă din lume, prezent în România cu brandurile Kika și Pepco, a pierdut peste 80% din capitalizare în 3 zile, pe fondul unui scandal contabil, cu director general suspectat de fraudă
scris 8 dec 2017

Holdingul german Steinhoff International, prezent în România cu brandurile Kika și Pepco, a pierdut peste 10 miliarde de euro (82%) din valoarea de piață în ultimele trei zile, în contextul unui scandal contabil care a dus la demisia directorului general și la retrogradarea ratingului de către Moody’s.

Steinhoff, al doilea mare retailer de mobilă din lume, a anunțat, miercuri, că au apărut noi informații privind o presupusă fraudă contabilă în care ar fi fost implicați mai mulți angajați, inclusiv directorul general al holdingului, sud-africanul Markus Jooste, care și-a prezentat demisia. Jooste a fost înlocuit temporar cu președintele CA și principalul acționar al holdingului, Christo Weise.

Urmărește-ne și pe Google News

Anterior, Steinhoff a respins informațiile din presă potrivit cărora Jooste ar fi fost printre cei vizați de o anchetă a procurorilor germani în acest caz, lansată în 2015. Jooste și alți angajați sunt suspectați că ar fi “umflat” veniturile unor subsidiare în registrele contabile, suma vehiculată în presa germană fiind de ordinul sutelor de milioane de euro.

Impact Developer & Contractor prelungește oferta pentru plasarea emisiunii de obligațiuni de 30 milioane euro CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor prelungește oferta pentru plasarea emisiunii de obligațiuni de 30 milioane euro

Ieri, agenția de evaluare financiară Moody’s a retrogradat calificativul holdingului cu trei trepte, în categoria companilor nerecomandate investițiilor, decizie care a precipitat deprecierea acțiunilor cu 43%, după ce miercuri se devalorizaseră cu peste 60%.

Acțiunile Steinhoff și-au continuat scăderea și astăzi, în jurul orei 14:30 fiind cotate la 0,54 euro pe unitate, în coborâre cu 16,3% față de referință și cu 82% comparativ cu prețul de 3 euro pe unitate la care au închis în ziua anterioară anunțului privind demisia lui Jooste.

Valoarea de piață a holdingului german s-a redus de la circa 12,8 miliarde euro miercuri la puțin peste 2,3 miliarde euro vineri după-amiază.

Acțiunile europene și lira cresc după progresele privind Brexitul CITEȘTE ȘI Acțiunile europene și lira cresc după progresele privind Brexitul

Pe fondul deprecierii acțiunilor și scăderii lichidității, Steinhoff a anunțat că analizează vânzarea unor active de cel puțin 1 miliard de euro și posibilitățile de recuperare a unor active din afara Africii de Sud în valoare de 6 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Fondat în orașul german Werstestede în 1964, Steinhoff și-a mutat sediul în Africa de Sud în 1997, după achiziția retailerului de mobilă GommaGomma, al cărui director financiar era atunci Jooste.

Steinhoff este printre cei mai mari retaileri de mobilă și îmbrăcăminte din lume, având o rețea de peste 12.000 de magazine în mai mult de 30 de țări. Portofoliul holdingului include companii de mobilă, fashion, produse de uz casnic, dar și dealeri auto și acțiuni la compania care deține franciza Hertz, cea mai mare afacere de închiriat mașini la nivel global. Printre mărcile din portofoliu se află Ackermans, Mattress Firm, Plush, Pepco, Shoe City și Kika.

În România, Steinhoff este prezent, printre altele, cu mărcile Kika, fiind proprietarul retailerului austriac de mobilă și decorațiuni, și Pepco, brand polonez sub care sunt comercializate produse cu discount, cu afaceri pe piața românească de peste 335 milioane lei.

Steinhoff deține acțiuni și la compania de investiții imobiliare Atterbury Europe, cu care omul de afaceri Iulian Dascălu s-a asociat în vară pentru dezvoltarea ansamblului de birouri Openville Timișoara.

viewscnt
Afla mai multe despre
steinhoff
actiuni
scadere
kika
pepco
frauda contabila
scandal
ancheta