Instabilitatea provocată pe piața globală de aprecierea dolarului nu va avea un efect de lungă durată asupra monedelor din Europa Centrală și de Est, majoritatea urmând să se aprecieze în următoarele 12 luni, singurele excepții urmând să fie leul românesc și dinarul sârbesc, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul a 30 de analiști.
Inflația s-a menținut moderată în pofida creșterii economice solide și a majorării salariilor în cea mai mare parte a Europei Centrale, care are legături strânse cu zona euro și este mai puțin vulnerabilă la fluctuațiile prețurilor mărfurilor comparativ cu alte regiuni emergente, scrie News.ro.
Cele mai importante monede din estul Uniunii Europene au atins în această lună minime ale mai multor luni față de euro, ca efect al majorării dobânzilor în Statele Unite și al aprecierii dolarului, evoluții care au declanșat vânzări de active pe piețele emergente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Estimările medii făcute în cursul unui sondaj care a avut loc în perioada 3-9 mai arată că coroana cehă se va aprecia în următorul an cu 3% față de euro, raportat la închiderea tranzacțiilor de miercuri, la 24,844 unități pentru un euro.
Zlotul polonez se va aprecia, potrivit estimărilor, cu 2,2%, la 4,17 unități pentru un euro, iar forintul unguresc cu 1,3%, la 311,36 unități pentru un euro.
Leul românesc și dinarul sârbesc, care în acest an au avut performanțe mai bune față de restul monedelor din regiune, se vor deprecia în următoarele 12 luni cu 0,9%, respectiv cu 1,3%, conform previziunilor analiștilor.
CITEȘTE ȘI Isărescu: Parteneriatul bancă - societate comercială este într-un fel o iluzieLeul și dinarul s-ar putea deprecia în continuare în următoarele săptămâni, potrivit sondajului, în timp ce coroana, forintul și zlotul se vor aprecia cu circa 1% până la sfârșitul acestei luni.
Analiștii se așteaptă ca zlotul și coroana să aibă o evoluție similară, chiar dacă politicile monetare ale celor două țări sunt divergente.
Banca centrală a Cehiei, care are cea mai sscăzută țintă de inflație din regiune, de 2%, a început să majoreze dobânzile în august anul trecut.
Băncile centrale din Polonia și Ungaria au semnalat că ar putea menține dobânzile la minime record timp de mai mulți ani.