Sondaj Reuters: Leul se va deprecia cu 1,6% față de euro în următoarele 12 luni. Tendință de apreciere a monedelor din regiune, susținută de măsurile de relaxare monetară anticipate în zona euro și SUA

Sondaj Reuters: Leul se va deprecia cu 1,6% față de euro în următoarele 12 luni. Tendință de apreciere a monedelor din regiune, susținută de măsurile de relaxare monetară anticipate în zona euro și SUA
scris 5 sep 2019

Leul se va deprecia cu 1,6% față de moneda europeană în următoarele 12 luni, în contextul în care România se luptă cu deficitele gemene, potrivit unui sondaj Reuters în rândul analiștilor.

"Pentru România nu vedem semne că povestea deficitelor gemene se va îmbunătăți, ci, dimpotrivă, riscurile sunt de cealaltă parte, adâncirea deficitului bugetar și, cu siguranță, a deficitul de cont curent", afirmă Ciprian Dascălu, economist șef al ING.

Urmărește-ne și pe Google News
Acțiunile europene au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună, susținute de anunțul că SUA și China pregătesc negocieri în octombrie CITEȘTE ȘI Acțiunile europene au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună, susținute de anunțul că SUA și China pregătesc negocieri în octombrie
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit sondajului citat, majoritatea monedelor principale din Europa Centrală și de Est se vor aprecia în următoarele 12 luni în raport cu dolarul, însă această evoluție este dependentă de condiții mai calme pe piețele globale și de adoptarea relaxării monetare așteptate în SUA și zona euro.

Sondajul Reuters a fost realizat în perioada 29 august-4 septembrie în rândul a 31 de analiști.

"Cred că o parte din riscurile cheie vor fi rezolvate sau se vor diminua în următorul an", spune Radomir Jac, economist șef la Generali Investments CEE, referindu-se la tensiunile comerciale și incertitudinile din jurul Brexit.

Zlotul polonez este anticipat să se aprecieze cu 1,5% față de euro în următoarele 12 luni, coroana cehă este estimată să urce cu 2%, iar forintul ar putea crește cu aproape 4% în raport moneda europeană.

"Aprecierea celor trei monede este legată li ed așteptările de relaxare monetară în SUA și zona euro", a declarat Krystian Jaworski, senior economist la Credit Agricole.

Potrivit celor mai recente afirmații ale oficialilor și știri din presa internațională, Banca Centrală Europeană (BCE) pregătește un pachet cu măsuri de stimulare a economie, inclusiv o tăiere de dobândă, în contextul în care rate dobânzii de politică monetară sunt deja la minime istorice.

Oficialii Rezervei Federale (Fed) a SUA au păreri împățite privind necesitatea unei noi tăieri de dobândă, însă piețele anticipează o reducere de un sfert de punct procentual în septembrie.

Pe de altă parte, factorii de decizie din Europa Centrală nu se grăbesc să modifice ratele de dobândă, tonul adoptat de Fed și BCE diminuând presiunile de înăsprire monetară generate de inflație.

Estimările privind evoluția leului sunt în linie cu cele din sondajul Reuters de luna trecută, care estima pentru anul viitor un curs de circa 4,8 lei pentru un euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
sondaj reuters
monede regiune
leu
depreciere leu
curs leu
relaxare monetara
monede cee
forint
coroana cehă
zlot