S&P confirmă ratingurile României, dar atrage atenția asupra incertitudinii fiscale

S&P confirmă ratingurile României, dar atrage atenția asupra incertitudinii fiscale
scris 8 apr 2016

Standard&Poor's (S&P) a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută și monedă locală, la "BBB minus/A-3", perspectiva fiind una stabilă. Totuși, agenția de rating atrage atenția cu privire la incertitudinea fiscală și spune că deficitul bugetar va crește din cauza măsurilor prociclice.

”Ratingurile sunt susținute de datoria externă moderată și perspectivele de creștere economică solide. Există însă constrângeri legate de nivelul redus al PIB (estimate la 9.300 de dolari în 2016) pe cap de locuitor, alături de politica fiscală prociclică și guveranța slabă, deși remarcăm eforturi importante pentru reducerea corupției în ultimii ani”, se arată într-un comunicat al S&P.

Urmărește-ne și pe Google News

Agenția de rating atrage atenția că politica fiscală laxă reprezintă un risc, iar creșterea salariilor peste nivelul productivității ar putea afecta competitivitatea externă a țării. Costul cu forța de muncă a avansat cu 9% în ultimul trimestru al anului trecut, cel mai puternic ritm creștere din Uniunea Europeană.

Guvernul demarează operațiunea \ CITEȘTE ȘI Guvernul demarează operațiunea "dividende pentru salarii", băgând mâna mai adânc în profitul Transgaz

Totodată, reprezentanții S&P spun că reducerile de taxe și majorările salariale au impulsionat consumul privat, dar au fost făcute în detrimentul investițiilor publice. În plus, agenția anticipează că deflația va persista, cel puțin până la jumătatea anului, inclusiv pe fondul reducerilor de taxe.

Introducerea noului Cod Fiscal coincide cu alegerile parlamentare, care vor avea loc spre finele anului. Astfel, există riscul majorării cheltuielilor publice. Totuși, acest lucru nu este neapărat incompatibil cu ratingul investment grade, explică agenția de rating.

Potrivit agenției de rating, deficitul bugetar ar urma să se situeze la 3% din PIB anul acesta și la 3,5% în 2017.

”Incertitudinile legate de politica fiscală a României vor rămâne ridicate înainte de alegerile din noiembrie. În pofida creșterii probabile a deficitului fiscal și extern, credem că datoria nu va creștere semnificativ”, se mai spune în comunicatul S&P.

viewscnt
Afla mai multe despre
s&p confirmă ratingurile româniei
dar atrage atenția asupra incertitudinii fiscale