Rusia este nevoită să treacă la o nouă unitate de plată în comerțul cu țările ”prietene”, susține un grup de economiști, citați de RIA Novisti.
Inițiativa a fost înaintată de experți de la Centrul pentru Analiză Macroeconomică și Prognoză pe Termen Scurt (CMASF) și Institutul de Prognoză Economică al Academiei Ruse de Științe, scrie RIA Novosti.
„Sancțiunile occidentale, care au îndepărtat Rusia de pe piețele mondiale de capital și au îngreunat convertirea rublei în comerțul exterior, precum și intenția reciprocă a Rusiei de a primi plăți pentru exporturile de gaze către Europa în ruble, au pus problema creării unei noi unități de plată”, se spune în declarație.
Țările precum Emiratele Arabe Unite, China, India, Iran și Turcia ar putea fi interesate de noul sistem de așezări, scrie ziarul. În acest fel, vor scăpa de dependența de alte valute care pot fi folosite ca armă geopolitică, scrie g4media.ro.
Autorii inițiativei au propus țărilor participante să lege costul noii unități de aur sau alte metale prețioase disponibile. Rata va depinde de prețul mediu ponderat al resurselor de pe piața mondială.
După cum notează autorii articolului, autoritățile nu exclud posibilitatea creării unei unități de plată cu țări prietene, totuși, așa cum a spus directorul adjunct al Ministerului Dezvoltării Economice, Dmitri Volvach, aceasta este o chestiune de viitor.
Anterior, Wall Street Journal, citând surse, a raportat că Arabia Saudită este în discuții cu China privind vânzarea unei părți din petrol în yuani.
Până în 31 martie, guvernul va aproba o directivă a consiliului de administrație al Gazprom prin care contractele existente să fie achitate în ruble. Volumele de aprovizionare, prețurile și principiile de stabilire a prețurilor ar urma să rămână aceleași.
Țările G7 au anunțat că resping cererea Rusiei de a plăti resursele energetice în ruble. Miniștrii țărilor G7 – Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada – consideră că aceasta este o încălcare unilaterală a contractelor. Ministrul german al Economiei, Robert Habek, a subliniat că gazul va fi plătit în moneda specificată în contracte.