Ofertele inițiale de criptomonede nu sunt nimic mai mult decât niște înșelătorii, iar “șarlatanii” din spatele acestora caută doar să-i despartă pe investitori de banii economisiți și să împingă societatea într-o Epocă de piatră modernă, consideră economistul american Nouriel Roubini.
Profesorul de economie de la Stern School of Business a Universității din New York, care și-a câștigat notorietatea în piețe după ce a anticipat corect criza financiară din anul 2008, susține că principala menire a ofertelor de noi monede virtuale este de a eluda regulamentele din piețele de capital, care există pentru a proteja investitorii.
“În schimbul dolarilor, lirelor sterline, euro sau al altor monede pe care le dețineți, o ofertă inițială de criptomonede (ICO) emite «jetoane» (eng. token), sau «monede», digitale, care ar putea sau nu să fie folosite pentru a cumpăra anumite bunuri sau servicii în viitor. Nu este de mirare, așadar, că, potrivit firmei de consultanță Satis Group, 81% dintre ICO sunt înșelătorii, create de escroci, șarlatani și farsori care vor să va ia banii și să fugă”, scrie Roubini într-un articol publicat pe Project Syndicate, portal ce găzduiește opinii exprimate de activiști, analiști, lideri politici etc.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit economistului, doar 8% dintre monedele virtuale lansate în cadrul unei ICO ajung să fie tranzacționate pe o platformă de schimb.
“În prezent există aproape 1.600 de criptomonede, iar numărul acestora continuă să crească. A venit timpul să începem să recunoaștem discursul utopic al emițătorilor lor drept ceea ce este: un nonsens care servește doar intereselor proprii ale emițătorilor, menit să-i despartă pe investitorii creduli de economiile agonisite din greu”, spune acesta.
Roubini avertizează că sectorul ofertelor de criptomonede este un adevărat Vest Sălbatic, în condițiile în care majoritatea noilor monedele virtuale sunt create cu încălcarea legilor și regulamentelor care protejează investițiile în afaceri convenționale (fără legătură cu domeniul criptomonedelor).
Firmele care lansează criptomonede susțin că acestea nu intră în categoria titlurilor de valoare și, implicit, nu fac obiectul reglementărilor din piețele de capital. Ca urmare, cele mai multe ICO neagă investitorilor orice drepturi legale, potrivit economistului.
CITEȘTE ȘI Soros se pregătește să investează în criptomonede. Cu 3 luni în urmă, miliardarul declara că bitcoin este bulă speculativă“În cadrul tranzacțiilor obișnuite, clienții pot cumpăra bunuri și servicii cu bani convenționali. În cazul unei ICO, însă, clienții trebuie să schimbe banii cu jetoane aflate în cantitate limitată pentru a putea face cumpărături. Nicio companie legitimă care încearcă să maximizeze profiturile nu ar cere clienților să parcurgă atâtea obstacole”.
Mai mult, susține Roubini, singurul motiv pentru care o firmă condiționează accesul la un bun sau un serviciu de deținerea unor jetoane este acela că se dorește crearea unui cartel ilegal, ferit de concurență.
Economistul propune cititorilor un exercițiu de imaginație legat de ceea ce numește utopia criptomonedelor, unde fiecare bun sau serviciu este achiziționat cu jetoane sau monede virtuale diferite.
“Imaginează-ți că trăiești într-o țară unde, în loc să folosești pur și simplu moneda națională, ar trebui să depinzi de 200 de valute pentru a cumpăra diferite bunuri și servicii. Ar fi o confuzie generală în privința prețurilor, iar tu ai nevoit să suporți costul convertirii unei monede volatile într-o alta de fiecare dată când vrei să cumperi ceva. Faptul că toți locuitorii unei țări sau jurisdicții folosesc aceeași monedă este ceea ce dă valoare banilor”.
În concluzie, Roubini notează că “șarlatanii” care lansează oferte inițiale de criptomonede vor să reînvie genul de troc care se practica la începuturile comerțului și să ne împingă într-o Epocă de piatră modernă.
“Este exact direcția în care ne-ar duce șarlatanii ICO – nu spre lumea futuristă a “Familiei Jetson”, ci înspre Epoca de piatră modernă a Familiei Flinstone, unde toate tranzacțiile sunt efectuate schimbând în natură diferite jetoane sau bunuri”.