Guvernul a aprobat o serie de măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2021/1230 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iulie 2021 privind plățile transfrontaliere în Uniune. Astfel, pentru plățile transfrontaliere în euro se vor percepe comisioane identice cu cele percepute pentru plăți naționale echivalente efectuate în moneda locală.
Actul normativ introduce obligația ca informațiile legate de comisioanele percepute de bănci, entități de plată sau operatori de plată care oferă schimburi valutare din lei în euro și invers, atât la un bancomat (ATM), cât și la un punct de vânzare, să fie furnizate clientului înainte de inițierea plății.
Totodată, sunt stopate inegalitățile dintre utilizatorii serviciilor de plată din zona euro și cei din statele membre care nu fac parte din zona euro, asigurându-se alinierea comisioanelor pentru plățile transfrontaliere ȋn euro din interiorul Uniunii cu cele pentru plățile naționale corespunzătoare efectuate ȋn moneda națională a statului membru ȋn care își are sediul prestatorul de servicii de plată al utilizatorului serviciilor de plată.
Comisioanele de conversie monetară pentru toate plățile cu cardul ar trebui să fie exprimate ȋn același mod, și anume ca un adaos procentual la cele mai recente rate de schimb valutar de referință euro disponibile, emise de Banca Centrală Europeană (BCE). Noile prevederi vizează și pe lângă comisionul de conversie monetară, și comisioanele de operațiune sau cele aplicate transferului efectuat online, fiind impuse sancțiuni în cazul nerespectării acestora.
Pentru transferurile inițiate online, în ceea ce privește comisionul de conversie monetară, furnizorul va comunica clientului o estimare a comisionului pentru serviciile de conversie monetară aplicabil transferului, într-un mod neutru și cuprinzător.
Actul normativ stabilește măsuri în ceea ce privește comisioanele pentru conversia valutară, în special pentru protejarea consumatorilor de comisioane excesive.
Clienții nemulțumiți vor putea să depună reclamații autorităților competente cu privire la încălcări ale prestatorilor de servicii de plată, după ce vor fi oficializate procedurile extrajudiciare pentru soluționarea litigiilor.
La nivel național, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Agenția Națională de Administrare Fiscală vor aplica aceste prevederi, urmând să stabilească, prin ordin comun, criteriile de identificare a categoriilor de plăți naționale care corespund unor plăți transfrontaliere. Aceste criteriile vor fi stabilite cu consultarea Băncii Naționale a României, ȋn vederea stabilirii criteriilor de identificare a categoriilor de plăți naționale care corespund unor plăți transfrontaliere, ele constituind liniile directoare, necesare ȋn activitatea de supraveghere a pieței.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană avansează pentru statele membre raționalizarea gazelorComisia Europeană a propus, în 2018, scăderea costurilor plăților transfrontaliere în euro la nivelul întregii Uniuni, după modelul aplicat în cazul rezidenților și companiilor din zona euro.
Mai precis, pentru plățile transfrontaliere în euro se vor percepe comisioane identice cu cele percepute pentru plăți naționale echivalente efectuate în moneda locală.
Astfel, comisioanele vor scădea, ajungând la câțiva euro sau chiar câțiva cenți. De exemplu, se va plăti același comision pentru un transfer credit transfrontalier în euro (EUR) efectuat din Bulgaria și un transfer național în leva bulgărească (BGN), potrivit uComisiei.
“Aceasta este o schimbare majoră, întrucât comisioanele pentru un simplu transfer credit pot fi exorbitante în unele state membre din afara zonei euro (de până la 24 euro pentru un transfer de 10 euro)”, arată documentul citat.
Consumatorii și firmele din zona euro beneficiază deja de comisioane foarte mici pentru plățile transfrontaliere în euro, după intrarea în vigoare, în 2001, a Regulamentului privind plățile transfrontaliere.
„Prin propunerea prezentată astăzi, cetățenii și întreprinderile din țările care nu fac parte din zona euro vor beneficia de aceleași condiții ca și rezidenții din zona euro atunci când fac plăți transfrontaliere în euro. Toți cetățenii europeni vor putea face transferuri transfrontaliere în euro plătind aceleași comisioane ca pentru tranzacțiile interne. Propunerea prevede, de asemenea, o transparență totală în ceea ce privește conversia valutară atunci când consumatorii plătesc cu cardul într-o țară care nu are aceeași monedă ca a lor”, arătau atunci reprezentanții CE.