În perspectiva unor așteptate derapaje bugetare ale Italiei, criticate și de la nivelul Comisiei Europene, agenția de rating Moody’s a coborât calificativul datoriei publice a Italiei cu doar o treaptă deasupra reperului de la care nu mai sunt recomandate investițiile. Vicepremierul Matteo Salvini, spune că guvernul va menține bugetele, indiferent de ce spun agențiile de rating.
Agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service a retrogradat vineri ratingul Italiei, de la "Baa2" la "Baa3", dar a revizuit în creștere perspectiva, de la negativă la stabilă, transmite Agerpres. Calificativul "Baa3" este cu doar o treaptă peste nivelul "junk" (nerecomandat pentru investiții).
Revizuirea în scădere vine pe fondul unei slăbiri a solidității fiscale a Italiei, Guvernul având ca obiectiv deficite bugetare mai ridicate în următorii ani decât a previzionat anterior Moody's. Datoria publică a Italiei se va stabiliza probabil la actualul nivel de 130% din PIB în următorii ani, mai degrabă decât să înceapă să scadă, așa cum estima agenția. Mai mult, evoluția datoriei este vulnerabilă din cauza perspectivelor de creștere mai reduse, ceea ce ar putea duce la o nouă creștere a nivelului datoriei față de actualul nivel deja ridicat.
CITEȘTE ȘI Ministrul de Interne al Italiei susține o politică europeană de expulzare a migranților. „Trebuie să curățim stradă cu stradă”, spune Matteo Salvini care solicită ajutorul NATO pentru oprirea invaziei pe mare a africanilorRetrogradarea ratingului Italiei este determinată și de oprirea planurilor de adoptare a unor reforme structurale fiscale și economice, ceea ce va avea implicații negative la adresa creșterii economice pe termen mediu, se arată în raportul Moody's. Perspectiva stabilă reflectă riscurile echilibrate în mare parte la adresa ratingului "Baa3".
În opinia Moody's, Italia încă demonstrează o soliditate importantă a creditării, care echilibrează slăbirea perspectivelor fiscale. Soliditatea este determinată de economia mare și diversificată, de poziția externă robustă și cu excedent substanțial de cont curent.
Principalul motiv al retrogradării Italiei la "Baa3" este recent anunțata schimbare de strategie fiscală, Guvernul având ca obiectiv deficite bugetare mai ridicate în următorii ani față de așteptările anterioare. Intenția de a adopta o politică fiscală expansionistă sugerează că, în loc ca nivelul datoriei publice a Italiei să scadă în următorii ani, așa cum previziona fostul Executiv, datoria va rămâne la actualul nivel de aproximativ 130% din PIB, un nivel care face Italia vulnerabilă la viitoarele șocuri interne și externe, în special în cazul unei creșteri economice mai reduse, se arată în raportul Moody's.
CITEȘTE ȘI Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, primește rating A3 de la Moody's pentru obligațiunile listate zilele acestea la BVBGuvernul de la Roma are ca obiectiv un deficit bugetar de 2,4% din PIB anul viitor, mai ridicat decât nivelul previzionat pentru acest an, de aproximativ 1,9% din PIB, și mult mai ridicat față de angajamentele Italiei conform reglementărilor fiscale ale UE. De asemenea, Executivul estimează un deficit de 2,1% din PIB în 2020 și de 1,8% din PIB în 2021, față de un nivel echilibrat previzionat anterior.
Moody's se așteaptă la deficite bugetare mai ridicate, de 2,5% din PIB în fiecare din următorii trei ani, față de cât estimează Guvernul de la Roma, în urma implementării promisiunilor din campania electorală, inclusiv reducerile de taxe pentru firme și gospodării și a încetinirii creșterii economice.
Și agenția de evaluare financiară Fitch a avertizat vineri că scăderea ratingului de țară al Italiei ar duce la retrogradarea calificativelor principalelor bănci, Intesa Sanpaolo și UniCredit. Băncile italiene se confruntă cu presiuni crescute asupra ratingurilor lor ca urmare a riscurilor la adresa calificativului de țară al Italiei. Printre aceste riscuri se numără erodarea capitalului din cauza scăderii prețurilor la obligațiunile suverane, creșterea costurilor de finanțare și incertitudinea macroeconomică, apreciază Fitch.