Raiffeisen Bank International (RBI) își intensifică eforturile de înmâna acționarilor divizia sa profitabilă din Rusia, pe fondul sporirii presiunilor pentru a-și reduce legăturile cu Moscova, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
A doua mare bancă din Austria face pregătiri pentru o scindare, după ce în ultimele luni a încercat fără succes să găsească un cumpărător pentru a dezamorsa tensiunile legate de afacerea sa din Rusia și pentru a evita să o închidă complet, dar ultimele încercări se confruntă cu obstacole, nu în ultimul rând din partea autorităților internaționale de reglementare, susțin sursele.
În prezent, Raiffeisen este cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, oferind servicii de plăți într-un moment în care rușii dispun de puține alternative iar Moscova este din ce în ce mai izolată după invadarea Ucrainei, scrie Agerpres.
Un purtător de cuvânt a declarat că Raiffeisen „va continua să ia în considerare potențiale tranzacții, care vor avea ca rezultat vânzarea sau scindarea Raiffeisenbank Russia”.
În timp ce o scindare este sprijinită semnificativ de autoritățile austriece, aceasta se confruntă cu obstacole, inclusiv asigurarea aprobării Băncii Centrale Europene și obținerea acordului autorităților americane, care investighează legăturile dintre RBI și Rusia.
Dacă va avea loc o scindare, proprietarii RBI ar putea deveni acționari ai noii entități listate la Viena, cu o acțiune pentru fiecare titlu pe care îl dețin acum.
Nu este clar dacă entitatea va fi complet independentă de RBI, un factor decisiv pentru a stabili dacă va fi supervizată de Austria sau de BCE.
O sursă a explicat că scindarea este văzută ca fiind mai bună decât o vânzare, iar o a doua sursă, din apropierea BCE, crede că gradul de independență al entității scindate va determina cine va efectua supervizarea.
Oficialii BCE nu au comentat informația.
CITEȘTE ȘI După 28 de ani, Windows va oferi suport nativ pentru arhivele RARO a treia sursă consideră că o scindare este mai probabilă deoarece orice potențial cumpărător al diviziei RBI din Rusia ar fi speriat de sancțiunile occidentale, în timp ce a patra sursă apreciază că scindarea va permite proprietarilor RBI care nu acceptă legăturile cu Rusia să-și vândă acțiunile.
Planul este menită să distanțeze RBI de Rusia, dar nu va fi definitiv. În timp ce banca își reduce unele activități de pe piața rusă, are obligația de a-și prezerva operațiunile pentru sprijinirea clienților și a celor 9.000 de angajați, susține RBI.
Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al grupului bancar austriac anunța că Raiffeisen Bank International nu va mai procesa plăți internaționale în Belarus.
RBI își va înceta activitățile în Belarus la finalul lunii iulie, în condițiile în care toate celelalte bănci din Europe au oprit procesarea plăților internaționale în această țară.
În ultimele luni, RBI și-a limitat gradual activitățile de furnizor de servicii de plăți în Rusia, obiectivul fiind ca în cele din urmă să oprească activitățile pe piața rusă.
CITEȘTE ȘI Nicușor Dan vrea să crească de 40 de ori amenzile pentru mucuri de țigări în parcuri, distrugerea băncilor din parcuri și distrugerea copacilor. Amenzile actuale erau de 50 lei sau 100 leiLa finele lunii martie, directorul general de la RBI, Johann Strobl, le-a spus acționarilor că banca austriacă va analiza o posibilă vânzare sau separare de afacerile din Rusia. Potrivit lui Strobl, Raiffeisen va continua să își reducă activitățile în Rusia în timp ce își evaluează opțiunile, dar va menține anumite operațiuni în ideea de a putea să își păstreze licența bancară.
Raiffeisen Bank International (RBI) operează în Rusia încă de la prăbușirea fostei URSS și în prezent este a zecea mare bancă din Rusia în funcție de active. Anul trecut, Raiffeisen a înregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia.