Președintele executiv al First Bank se așteaptă ca în perioada următoare să vedem noi fuziuni și achiziții în piața bancară românească, după care lucrurile se vor stabiliza. Consolidarea pieței bancare, cum se mai numește scăderea numărului de bănci, ar putea însă fi accelerată de prelungirea taxei bancare de 2% peste orizontul anunțat, arată Henk Paardekooper.
„De mulți ani se vorbește de fuziunile bancare din România. Vedem că de o vreme au început să se întâmple aceste fuziuni. Personal, cred că o să vedem mai multe fuziuni sau preluări. Mă pot gândi la câteva tranzacții care vor avea loc curând, dar după aceea lucrurile se vor stabiliza”, spune Henk Paardekooper, în cadrul Profit Financial.Forum.
Banca pe care o conduce urmează să fie preluată de gigantul italian Intesa SanPaolo. Tot recent, UniCredit Bank a achiziționat subsidiara Alpha Bank din România, în timp ce OTP Bank este în discuții cu Banca Transilvania și Raiffeisen Bank pentru vânzarea afacerilor din România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În anii recenți au mai fost tranzacții, precum preluarea de către Eximbank a Banca Românească, preluarea de către Vista Bank a Credit Agricole România. Sau a Ideea Bank de către Banca Transilvania. Mai înainte, Banca Transilvania a cumpărat Volksbank și Bancpost, tranzacții care au propulsat-o în prima poziție din piață.
„Când am venit prima oară în România, au existat anumite eforturi de agregare. Existau undeva la 42 de bănci în România, acum avem 33. După 2013-2014, nimic nu se întâmpla, mai existau tranzacții dar nu exista o tendință de consolidare”, spune Paardekooper.
Paardekooper spune că nevoia de capital este mare în sectorul bancar și sistemul răspunde la cerințele mari prin consolidare. Totodată, indicatorii economici și cei legați de sectorul bancar tind să se îndrepte către media europeană, ceea ce presupune și o scădere a numărului de bănci.
CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Ștefan Nanu anunță un record: Am crescut necesarul de împrumut la 200 de miliarde de lei pentru 2023. Scopul este să împrumutăm înainte, din ce vom avea nevoie pentru anul următor„România crește, tendința este și ea în creștere. Trebuie să ne așteptăm la o consolidare crescândă, dar nu ar trebui să fim surprinși dacă lucrurile rămân așa cum sunt. Această consolidare nu va face decât să sporească robustețea acestui sector”, adaugă bancherul.
Taxa bancară de 2% se aplică tuturor băncilor, pe lângă impozitul de 16% pe venitul net, indiferent dacă băncile au profituri mici sau pierdere, așa cum se întâmplă în cazul unor bănci de talie mai redusă.
„Dacă acest impozit de 2% nu va fi pe termen limitat, va avea niște efecte, și printre acestea va fi și consolidarea sistemului bancar în continuare”, arată Paardekooper.
„Băncile nu ar trebuie să depindă de rezultatul unor alegeri, ci de ceea ce se întâmplă în economie”, mai spune el.
CITEȘTE ȘI Șefa BCE dezvăluie că fiul ei și-a pierdut banii investiți în criptomonedeBancherul olandez, stabilit în România, se așteaptă la o scădere a dobânzilor in perioada următoare, în condițiile scăderii inflației. Piața se așteaptă la același lucru, spune el: spre exemplu, ROBOR e la 6,25%, dar dacă iei o ipotecă pe 5 ani, plătești mai puțin decât ROBOR-ul, deși în mod normal dobânda la termen lung ar trebui să fie mai mare decât rata curentă a pieței.
„Perspectivele sunt bune, avem creștere de 2-3%. Am o perspectiv optimist-prudentă pentru 2024-2025”, spune bancherul.