Oferta de la Hidroelectrica a arătat capacitatea pieței de capital locale de a procesa tranzacții mari, spune directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, care, la Profit Financial.forum, a avertizat asupra unei lichidități „spre zero” pe o piață dezvoltată. Perspective pentru un nou val de listări care să aducă valoarea totală a companiilor listate la echivalentul a 20% din PIB.
Vara acestui an a adus o emulație pe bursa românească, oferta publică primară de la Hidroelectrica (H2O) catalizând interesul și lichiditatea pe o piață a cărei activitate intrase în suferință în 2022. „Nu s-a terminat”, spune despre ecoul pozitiv al acestui eveniment corporativ Adrian Tănase, cel care de la începutul anului 2018 deține șefia executivă a operatorului de piață BVB.
El amintește că operațiunea de piață de la producătorul de energie hidro al Româmniei a fost cea mai mare tranzacție din Europa acestui an. „A transmis un semnal foarte clar pentru participanții la piață despre capacitatea Bursei de Valori București de adresa astfel de deal-uri”, afirmă Tănase. „Nu vom mai avea această incertitudine care exista înainte de deal-ul Hidro despre capacitatea Bursei de Valori București de a adresa deal-uri de o asemenena valoare.”
CITEȘTE ȘI DECIZIE Acționarul majoritar al Romcab a intrat în faliment. A fost depus apelTotuși, discuțiile vor persista asupra oportunității listărilor duale, în care aducerea acțiunilor unor companii pe bursa locală ar fi dublată și de o listare pe o piață secundară, însă Tănase are rezerve față de această soluție: „Credem noi, nu este totdeauna o decizie foarte bună și avem în argumentația noastră acum și acest deal. Putem face oferte doar pe piața de capăital din România, doar la Bursa de Valori București.”
În cadrul ofertei de la Hidroelectrica nu mai puțin de 70% din acțiunile vândute de Fondul Proprietatea (FP) au mers către jucătorii autohtoni. „Avem o comunitate domestică de investitori, foarte puternică; s-a văzut și în alocarea deal-ului Hidro. Cred că investitorii străini au rămas cu o mică frustrare din cauza alocărilor mici pe care le-au obținut”, spune Tănase de la BVB care afirmă că acest aspect va fi adus în discuție la întâlnirile cu brokerii, cu potențialii emitenți, cu potențialii investitori. „Cu acest lucru rămânem și cu acest lucru plecăm.”
Așteptările conducerii Bursei de Valori București sunt că vor mai urma oferte publice care să crească reprezentativitatea pieței de capital în cadrul economiei naționale a României. Pe termen scurt, valoarea agregată a companiilor listate ar putea urca la 20% din Produsul Intern Brut, față de 15% în prezent.
„Eu personal cred că o listare pe o piață din afară, pe o piață mult mai dezvoltată – fie ea din Europa sau pe piața din Statele Unite – face sens pentru o companie care este, într-adevăr, globală, cum este UiPath”, spune Tănase care afirmă că listarea la New York a respectivei companii este validă din acest punct de vedere.
CITEȘTE ȘI Artego raportează un profit net de 10 milioane lei după primele 3 trimestre. Tăiere masivă de datoriiNu este, însă cazul, unor companii care operează preponderent pe piața românească sau planurile de extindere sunt cel mult regionale. Avertismentul vine de la A&D Pharma care s-a delistat de la Londra, de la relevanța scăzută pe aceeași piață a acțiunilor Romgaz (SNG) și OMV Petrom (SNP), ultimele, de asemenea, retrase recent de la tranzacționare. Mai mult decât atât, pentru Electrica (EL) a avut la Londra o „lichiditate spre zero”.
„Pentru o companie care își creează cifra de afaceri în România sau în regiune, convingerea mea este că a te îndepărta ca și loc de tranzacționare de baza ta națională de investitori, adică cei din România, este o greșeală”, spune Tănase. „Pentru companii românești sau cele care au tendința de a se dezvolta regional, încă locul cel mai bun de tranzacționare și locul care va avea potențialul cel mai ridicat de a aduce cea mai bună lichiditate, cea mai bună evaluare, este Bursa de Valori București.”
Care sunt perspectivele creșterii lichidității
Bursa românească a fost promovată la începutul deceniului la statutul de piață emergentă de agenția de evaluare financiară FTSE Russell, dar a rămas la stadiul de piață de frontieră sub criteriile MSCI, urmărite de mai multe fonduri de investiții.
Cu listarea Hidroelectrica, România are companiile listate ce ating ștacheta de capitalizare și free-float, dar suferința este la rulajul mediu pe aceste titluri. „Nu avem constanță în lichiditate”, rezumă Tănase o realitate în care media de 20 milioane de euro este adusă de zile extrem de bune, dar care sunt urmate de mai multe zile proaste. Așteptările în cel mai bun scenariu pentru BVB este la la revizuirea de la jumătatea anului viitor, MSCI să pună bursă românească pe lista de monitorizare pentru accesul la statutul de piață emergentă.
CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor iese din nou cu obligațiuni. Vânzări în scădere la 9 luniPână atunci, este de lucru la sporiea lichidității. Bursa are în vedere derularea unui proiect cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru ca emitenții să aibă acces la o platformă digitală pentru derularea procedurilor de listare.
Pentru Tănase, însă, cea mai importantă este promovarea pieței derivatelor despre care spune că ar urma să fie operațională în prima jumătate a anului viitor. „Pentru a avea lichiditate trebuie să avem accesibilitate și la strategii de investiții”, spune directorul general al BVB, făcând trimitere directă la vânzările în lipsă și tranzacțiile în marjă a căror absență constituie o piedică în calea lichidității.
„Nu avem margin trading, nu avem short-selling. Nu merg. Avem un cadru legal, dar operațiunile nu merg”, afirmă Tănase care afirmă că acestea vor deveni operaționale prin lansarea Contrapărții Centrale, care este în proces de autorizare.
CITEȘTE ȘI AROBS Transilvania – afaceri în creștere explozivă, dar profit net redus drasticSunt sute de mii de români care tranzacționează în afara țării. Aceșțtia merg și pentru accesibilitate, dar aici lucrurile se pot remedia repede, întrucât tot mai mulți brokeri locali oferă interfețe prietenoase, comparabile cu platformele internaționale.
„Principalul motiv pentru care merg acolo sunt strategiile pe care le pot implementa prin astfel de platforme”, spune Tănase. Contrapartea Centrală ar urma să asigure riscul de contraparte în zona de post-tranzacționare, astfel încât derivatele să devină o realitate și la BVB. Întrebat de Profit.ro asupra unor rezeve de la Banca Națională a României, Tănase a spus că nu este neapărat vorba despre o precauție, cât despre o atenție față de aspectele tehnice ale implementării acestui proiect de infrastructură a pieței.