Poștașii protestează în fața guvernului și cer salarii mai mari

Poștașii protestează în fața guvernului și cer salarii mai mari
scris 7 mai 2016

Circa 3.500 de lucrători poștali din toată țara protestează, sâmbătă, în fața Guvernului pentru creșterea salariilor și asigurarea unor condiții decente de muncă.

Poștașii au pancarte cu următoarele mesaje: "Respectați contractul colectiv de muncă", "Nu călcați pe salariile noastre. Tundeți-le pe ale voastre", "Vrem salarii decente", "Nu ne dați afară. Nu tăiați salariile". De asemenea, protestatarii fluieră din vuvuzele și scandează: "Hoții".

Lucrătorii poștali au propus ca toți directorii și "centralul" corespunzător să aibă un plan de venituri, să aducă clienți și contracte noi, "nu să le piardă pe alea vechi", iar dacă nu fac asta în următoarele trei luni se vor aduna din nou la proteste.

Potrivit lui Matei Brătianu, președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, o revendicare majoră este elaborarea unui act normativ astfel încât să se facă angajări pe perioada determinată pentru înlocuirea agenților pe durata concediilor de odihnă, așa cum se întâmpla până în 2012. În prezent, agenții nu au voie să își ia concediu mai mult de trei zile pe lună, deci își iau tot concediul timp de zece luni, a spus Brătianu.

"Este contrar contractului colectiv de muncă să trimit o oficiantă să țină locul unui agent, pentru că se deleagă doar funcție pe funcție", a explicat Brătianu, care a atras totodată atenția că munca factorilor poștali este prost plătită, aceștia nu au norme, munca fiind prestată de "oameni prost îmbrăcați și prost plătiți".

În jurul orei 12,00, o delegație a sindicaliștilor din Poșta Română a intrat la discuții, la sediul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), cu ministrul Marius Bostan, secretarul de stat Radu Dorcioman, precum și cu vice-premierul Costin Borc pe marginea listei de revendicări a poștașilor, potrivit ministerului de resort.

Principalele revendicări ale lucrătorilor poștali din România vizează creșterea veniturilor salariaților, asigurarea condițiilor de muncă decente la locurile de muncă, acordarea efectivă a concediilor de odihnă, agenților poștali, compensarea, de către statul român, a cheltuielilor efectuate de Poșta Română pentru furnizarea serviciului universal, obligație impusă Poștei prin decizia ANCOM, anularea datoriilor Poștei Române provenite din amenzile aplicate de Consiliul Concurenței precum și încetarea impunerii, de către conducerea CNPR, a efectuării de muncă neplătită, la ordin, de către 'talpa poștei" (factori, agenți, mânuitori de valori, șoferi, oficiante, diriginți).

Pe de altă parte, SLPR dorește majorarea, în sumă fixă, a salariului, acordarea procentului de 2% din fondul de salarii, pentru reluarea subvenționării biletelor de odihnă și tratament, întreruptă de 3 ani, din ordinul directorului general Ion Smeianu, re-acordarea "cadourilor în bani" prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2008-2018, cu ocazia sărbătorilor de Paște, de Crăciun, de ziua Poștei, de 8 Martie și de 1 Iunie, drept al salariaților care nu a mai fost acordat de 7 ani, respectiv acordarea sporului de până la 35% salariatului sau salariaților cărora li se repartizează volumul parțial sau total de activitate al unor salariați care nu sunt prezenți, din prima zi de înlocuire a acestora.

De asemenea, sindicaliștii solicită acordarea anuală a concediilor de odihnă cuvenite agenților poștali și protecția salariaților defavorizați. În plus, se dorește încadrarea agenților, a factorilor și a salariaților din centrele de tranzit care lucrează numai în program de noapte, în grupa de condiții speciale de muncă, în scopul diminuării vârstei de pensionare a acestor categorii de salariați. Totodată, pe listă se mai află reluarea de către CNPR a contribuției anuale pentru Pilonul 3 de pensii cu 250 de euro pentru toți salariații și cu 250 de euro plus 170 de lei ( echivalentul diferenței de CAS pe care CNPR ar trebui să o plătească pentru trecerea în grupa condiții speciale de muncă) pentru agenți, factori și lucrătorii care lucrează exclusiv în program de noapte, până la finalizarea demersurilor legale pentru trecerea lor în condiții speciale de muncă.

În luna martie, Alexandru Petrescu, directorul general al Companiei Naționale 'Poșta Română' (CNPR), afirma, într-un comunicat de presă, că instituția nu își permite o nouă majorare salarială, după cea realizată la începutul anului trecut, în condițiile în care necesarul de investiții este uriaș.

Potrivit datelor oficiale, Poșta Română a înregistrat, anul trecut, un profit brut de 19,2 milioane de lei (4,3 milioane de euro), iar cheltuielile cu investițiile au crescut cu peste 24%, față de 2014, în timp ce cheltuielile totale s-au diminuat cu aproximativ 7%.

Poșta Română este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%. Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie. Compania a încheiat anul 2014 cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), după cinci ani de pierderi.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
poșta română
salarii