Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat, luni, că, în urma demisiei lui Bogdan Olteanu, Consiliul de Administrație al BNR poate funcționa, până în septembrie, când se reunește Parlamentul și că nu depinde doar de PNL să se convoace o sesiune extraordinară, el arătând că postul li se cuvine liberalilor, în baza algoritmului din legislativ.
Bogdan Olteanu și-a depus, luni, demisia din postul de viceguvernator al Băncii Naționale a României, conform avocatului acestuia.
Vasile Blaga a spus că a fost discutat subiectul Bogdan Olteanu în Comisia de unificare, nu în Biroul Politic Național, iar concluzia a fost că, dacă acesta își dă demisia, Consiliul de Administrație funcționează, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Nu depinde doar de noi, de PNL, să convocăm Parlamentul. Dacă conducerile celor două Camere vor ajunge la această concluzie, noi vom răspunde pozitiv, dar poate funcționa până la 1 septembrie și cu un om în minus, CA al BNR”, a mai arătat Blaga.
Copreședintele PNL i-a răspuns și lui Victor Ponta, care afirmase, pe Facebook, că decizia prelungirii mandatului lui Bogdan Olteanu, în 2014, s-a luat la insistența Alinei Gorghiu, Blaga precizând că nu o face din solidaritate pentru Alina Gorghiu, ci și pentru a respecta adevărul.
”Atunci când am decis în Biroul Politic și apoi în grupurile parlamentare să continuăm mandatul lui Bogdan Olteanu, colega mea nu făcea parte din conducerea partidului. Era, sigur, în grupul parlamentar, și asta basta. Să arunci cu noroi, într-o zonă sau alta, nu cred că este elegant, mai ales din partea unui politician cu pretențiile domnului Ponta și experiența sa”, a afirmat Blaga.
Întrebat dacă PNL va revendica acest post, Vasile Blaga a ținut să precizeze că ”liberalilor li se cuvine nominalizarea pentru acest post în cadrul conducerii BNR”.
”Există un algoritm parlamentar care a funcționat întotdeauna și s-a respectat întotdeauna. Nu văd de ce nu s-ar respecta și acum”, a arătat Blaga, adăugând că nu discută de nume, în acest moment.
Bogdan Olteanu a fost reținut de procurorii anticorupție, joi noapte, pentru trafic de influență, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost audiat la DNA, în cursul zilei, pentru cumpărare de influență. Bogdan Olteanu este suspectat că ar fi primit de la Vîntu un milion de euro și alte beneficii pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării.
Suma de un milion de euro care ar fi fost primită de Bogdan Olteanu de la Sorin Ovidiu Vântu pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți înregistrate în SUA și apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive, reiese din referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a lui Olteanu.