Pilonul II – indispensabil pentru economia românească? (P)

Pilonul II – indispensabil pentru economia românească? (P)
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 19 feb 2019

Transformările care au avut loc în România dar și în celelalte țări est-europene ca urmare a modificării regimului proprietății au condus la schimbări instituționale care au avut impact direct asupra vieții economice și sociale. Procesul de privatizare și importanța dezvoltări pieței de capital din România nu au fost cu adevărat înțelese de către decidenții politici. “Din păcate același lucru s-a întâmplat și cu Pilonul II – pilon care ar fi trebuit să fie un instrument de investitii și de sprijinire a politicii economice a statului”, spune Cristina Chiriac, președintele CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin.

Acest lucru a putut fi observat cel puțin în ultimii doi ani, când aceste pensii obligatorii administrate privat au ajuns sub lupa decidenților.
Este știut faptul că sistemul tradițional de pensii are probleme majore având în vedere îmbătrănirea populației și scăderea natalității. Chiar dacă anul trecut bugetul asigurărilor sociale a raportat un excedent neașteptat, adevărul din spatele cifrelor nu este unul spectaculos: mutarea contribuțiilor de la angajator în sarcina angajatului.

Pilonul II de pensii a reușit să adune peste 7 milioane de contributori și o sumă de circa 40 de miliarde de euro. Mai mult, în fiecare an fondurile cresc cu aproape 2 miliarde de euro. Sumele virate către Pilonul II ar fi trebuit să fie mult mai mari, însă plafonarea la 3,75% a contribuțiilor virate le-a redus considerabil. Dezbaterea aprinsă privind opțiunea acordată fiecărui contribuabil de a avea de ales între pensia de stat și pensia obligatorie administrată privat a avut o influență nefastă asupra pieței de capital.

Urmărește-ne și pe Google News

O parte însemnată din aceste sume sunt investite de administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II la Bursa de Valori București.  Spre exemplu, la 30 septembrie 2018, ponderea acțiunilor în activele totale ale fondurilor de pensii administrate privat era de 18,9%.

Fondurile de pensii, un element determinant pentru succesul unei oferte publice inițiale

Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare ISRA Center la nivel national, prezentat publicului în toamna anului trecut, 7 din 10 români sunt conștienți că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II, de pensii administrate privat, sunt proprietatea lor și consideră că acesta trebuie menținut, în condițiile în care 51% dintre ei nu reușesc să pună deloc bani deoparte.

”Ne bucurăm că la 11 ani de activitate, românii ne consideră un partener de încredere, că își cunosc în mare parte drepturile și sunt conștienți că ei sunt unicii proprietari ai fondurilor acumulate în conturile individuale. Pilonul II, apărut pe fondul tendințelor demografice negative, s-a dovedit un succes, asigurând deja o sursă diversificată de venituri pentru români, la pensie”, spunea Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), cu ocazia prezentării studiului.

Conform sursei citate, participanții la Pilonul II sunt mulțumiți de interacțiunea cu administratorii fondurilor din mai multe motive: înscrierea în Pilonul II a fost un proces simplu; administratorii le oferă regulat informații; contribuțiile acumulate sunt permanent reinvestite; riscul de faliment este scăzut; serviciul de suport clienți este foarte bun.

În aceeași perioadă, reprezentanții APAPR arătau că peste 1,5 milioane de participanți au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul individual.

Astfel, la finele anului trecut activele administrate de Pilonul II și Pilonul III erau estimate la aproximativ 11 miliarde de euro. Din totalul activelor, aproape 20% sunt investite în acțiuni listate. ”Peste 90% din active sunt investite în economia românească. Fondurile au dețineri de circa 1,7 miliarde euro la Bursa de Valori București, asigurând 15% din lichiditate. Dacă fondurile cresc mai repede decât piața de capital, atunci ele sunt forțate să investească și în afara României”, susține Andreea Pipernea, vicepreședinte APAPR.

Mai trebuie menționat faptul că fondurile de pensii din Pilonul II reprezintă un element determinant pentru succesul oricărei oferte publice inițiale. Iar asta nu doar pentru că pot subscrie pachete importante, ci și pentru că orice firmă nouă care accesează piața de capital câștigă încrederea investitorilor, odată ce fondurile de pensii cumpără participații.

Mai multe detalii despre perspectivele Pilonul II de pensii vom afla cu ocazia desfășurării Summitului Ínternațional “Piața de Capital – Evoluție și perspective”.
Evenimentul este organizat de BVB în parteneriat cu MedLife. Pentru detalii accesati acest link

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul ii
pensii private