Declin abrupt pentru acțiunile americane în prima sesiune de tranzacționare a săptămânii. Un discurs al președintelui Donald Trump ținut spre închiderea sesiunii bursiere a eșuat să inspire încredere în rândul investitorilor, care își reduc expunerile pe active considerate riscante în contextul răspândirii rapide a noului coronavirus (Covid-19).
După un debut cu scăderi de peste 8% și suspendarea tranzacțiilor timp de 15 minute, acțiunile americane au închis tranzacțiile pe minus cu până la 13%, pe fondul temerilor privind intrarea în recesiune a celei mai mari economii mondiale.
Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a consemnat un declin de 12,93% la închidere, pierzând aproape 3.000 de puncte din valoare, după ce anterior s-a depreciat cu până la 13,2%.
CITEȘTE ȘI Stare de urgență și pe bursă. Investitorii se grăbesc să iasă și doboară indicii cu 10%Într-o conferință de presă pe tema coronavirusului susținută cu aproximativ o jumătate de oră înainte de închiderea piețelor, Trump a admis că economia americană ar putea intra în recesiune, însă a insistat că acțiunile își vor reveni rapid și în forță. Șeful de stat american a prezis o “creștere extraordinară” după trecerea epidemiei, asigurări care însă nu au liniștit investitorii.
Anterior, economistul Larry Kudlow de la Casa Albă a declarat că Trump este “foarte calm” în privința evoluției pieței de capital.
S&P 500 s-a prăbușit cu 11,98%, iar Nasdaq Composite, indicele acțiunilor din tehnologie, a consemnat un recul de 12,32%, cel mai abrupt declin din istorie.
Scăderile au fost alimentate și de decizia Rezervei Federale (Fed) de a reduce puternic dobânda-cheie, până aproape de zero, mutare percepută ca un semnal de panică în piețe.
“Au dat-o în bară. Fed s-a panicat și piața e speriată. S&P 500 a înregistrat maxime istorice în urmă cu mai puțin de o lună, iar Fed și-a consumat toate instrumentele, convenționale și neconvenționale. Principala concluzie [în piețe] va fi că Fed și-a consumat efectiv toată muniția, iar aceasta (reducerea dobânzii – n.r.) este acțiunea unei bănci centrale care s-a speriat”, a comentat analistul Michael O’Rourke de la JonesTrading.
În Europa, indicele pancontinental Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu circa 5% și a închis la cel mai redus nivel din ultimii peste 6 ani, cu scăderi de 5%-6% pentru bursele din vestul continentului.