Un secretar de stat PNL de la Finanțe, numit în board-ul Fondului Proprietatea în locul CEO-ului Băncii Transilvania. Comision de administrare triplu. Bugetul a fost respins

Un secretar de stat PNL de la Finanțe, numit în board-ul Fondului Proprietatea în locul CEO-ului Băncii Transilvania. Comision de administrare triplu. Bugetul a fost respins

Marius-Alin Andrieș

scris 26 mar 2024

Marius-Alin Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, profesor universitar de economie și prim-vicepreședinte al organizației județene Iași a PNL, a fost numit membru în Comitetul Reprezentanților Fondului Proprietatea prin hotărâre a acționarilor.

El a fost numit în locul CEO-ului Băncii Transilvania, Omer Tetik, al cărui mandat în board-ul FP urmează să expire pe 6 aprilie. Mandatul lui Andrieș va avea o perioadă de 3 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Tona de cacao a ajuns la un preț record, afectându-i pe producătorii de ciocolată și dulciuri CITEȘTE ȘI Tona de cacao a ajuns la un preț record, afectându-i pe producătorii de ciocolată și dulciuri

Tot pe 6 aprilie urmează să expire mandatul unui alt membru din Comitet, managerul de investiții Nicholas Paris, însă AGA Fondului nu a aprobat nici una dintre candidaturile propuse pentru ocuparea postului. Fuseseră propuși chiar Paris, pentru un nou mandat, avocatul Marian Mocanu și bancherii Dorin Badea și Raluca Nicolescu.

A mai fost aprobată propunerea Ministerului Finanțelor, de majorare a comisionului de administrare perceput de Franklin Templeton, administratorul FP, de la 0,45% la 1,35% din capitalizarea Fondului, proporțional cu scăderea acesteia, în urma listării Hidroelectrica și a cedării participațiilor la companiile din grupul Enel. Franklin Templeton solicitase o creștere chiar mai amplă, la 2%.

Gazprom plătește peste un miliard de dolari pentru preluarea fostei participații a Shell în proiectul Sakhalin CITEȘTE ȘI Gazprom plătește peste un miliard de dolari pentru preluarea fostei participații a Shell în proiectul Sakhalin

Pe de altă parte, acționarii au respins propunerea de buget pe 2024 elaborată de administrator, dar și pretenția Ministerului Finanțelor, ca strategia Fondului Proprietatea pentru perioada 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025 să cuprindă conservarea portofoliului actual.

Ministerul Finanțelor este cel mai mare acționar individual al FP, cu 10,42% din drepturile de vot exercitabile. Investitorii instituționali români, în principal fonduri de pensii private, controlează 39,3%, persoanele fizice române – 37,47%, persoanele fizice nerezidente – 5,56%, iar ″instituționalii″ străini – 3,96%.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea portofoliu
fondul proprietatea ministerul finanțelor
fondul proprietatea board
fondul proprietatea comision