Un grup de mici investitori solicită Ministerului Energiei listarea cât mai rapidă a unui pachet de minim 20% din acțiunile Hidroelectrica

Un grup de mici investitori solicită Ministerului Energiei listarea cât mai rapidă a unui pachet de minim 20% din acțiunile Hidroelectrica
scris 25 apr 2017

O petiție în care se solicită Ministerului Energiei listarea Hidroelectrica a fost inițiată de un grup de mici investitori și Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC).

Închiderea ultimelor litigii cu „băieții” deștepți a lăsat cale liberă aducerii la listării Hidroelectrica, așa cum semnala recent chiar managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, iar directorul general al Bursei de Valori București, polonezul Ludwik Sobolewski, a ridicat așteptările spunând că societatea ar urma să fie adusă pe platforma instituției pe care o conduce chiar în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News

Investitorii de pe piața de capital românească sunt, însă, surprinși neplăcut că dinspre Ministerul Energiei întârzie să vină semnale despre o așteptată ofertă publică primară a producătorului de energie hidro. Acesta este contextul în care un grup de mici investitori și Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) au inițiat o petiție pe care o doresc a fi semnată de cât mai mulți jucători de la BVB, în care cer acționarului majoritar listarea cât mai rapidă a companiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Datele înaintea listării: RCS&RDS generează în România venituri de 612 milioane euro cu peste 10 milioane utilizatori. Dinamica veniturilor, superioară concurenților Orange, Vodafone, Telekom CITEȘTE ȘI Datele înaintea listării: RCS&RDS generează în România venituri de 612 milioane euro cu peste 10 milioane utilizatori. Dinamica veniturilor, superioară concurenților Orange, Vodafone, Telekom

Documentul, remis Ministerului Energiei și comunicat și către Profit.ro, solicită listarea în anul 2017 a unui pachet de minim 20% din acțiuni, suplimentar față de deținerea de 20% a Fondului Proprietatea, astfel încât free-float-ul să fie cât mai mare.

Investitorii semnatari amintesc faptul că 2 acte guvernamentale, respectiv HG 44/2015 și HG 1066/2013, prevăd o diluare a numărului actual de acțiuni, ceea ce ar micșora cantitatea de acțiuni disponibilă la tranzacționare în piață.

„Hidroelectrica SA este în acest moment cea mai valoroasă companie din Romania, fiind vitală nu numai pentru sectorul energetic, ci și pentru siguranța națională si economia Romăniei”, spune petiția investitorilor.

Aceasta aduce și argumentele pentru care listarea Hidroelectrica ar fi benefică. Astfel, compania ar putea încasa fonduri pentru acoperirea investițiilor în derulare și realizarea de investiții noi, dar ar conduce și la creșterea transparenței activității desfășurate și intrarea societății pe radarul unor fonduri mari de investiții internaționale, odată ce BVB va indeplini criteriile de piață emergentă.

Aducând această companie la cota Bursei, lichiditatea s-ar putea ridica la 15-20 milioane euro pe zi, mai spune petiția adresată Ministerului Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
bvb
bursa
listare
ipo
aipc
ministerul energiei
fondul proprietatea
gregb konieczny