Statul român se pregătește să le vândă foștilor salariați ai OMV Petrom o cotă de sub 1% din acțiunile celei mai mari companii petroliere din România, la prețul achitat de grupul austriac OMV la privatizarea din 2004, de 0,2158 lei/acțiune, care reprezintă mai puțin de jumătate din cotația OMV Petrom de la BVB din momentul redactării acestei știri, de 0,4635 lei/titlu, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
De ce este important: Astfel, Guvernul respectă în sfârșit, cu întârziere de peste 3 ani, decizia definitivă din 8 mai 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a impus atunci Executivului să respecte legislația de privatizare a Petrom din 2003 și să le vândă celor care au fost salariați ai companiei în perioada octombrie 1997 – septembrie 2004 acțiuni la OMV Petrom la prețul la care a cumpărat atunci grupul austriac OMV, în limita totală a 8% din capitalul social.
Mai este important: Începând din 2019, la instanțe au fost înregistrate mai multe acțiuni de executare silită a Guvernului în această speță, unele fiind pe rol și în prezent. În niciuna însă nu a fost obținută deocamdată vreo decizie definitivă favorabilă foștilor salariați Petrom.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea interesant: Procesul finalizat în 2019, prin care Executivul a fost obligat definitiv "să adopte o hotărâre de guvern (…) în vederea vânzării de acțiuni ale OMV Petrom SA, până la limita de 8% din capitalul social, la același preț la care au fost vândute acțiunile în cadrul procesului de privatizare", a fost intentat (și câștigat) de peste 23.000 de foști salariați ai companiei. În instanță, Guvernul s-a apărat cu argumentul că "instanțele nu se pot substitui legiuitorului sau executivului în privința acordării unui drept recunoscut de lege, iar singura autoritate în măsură să adopte măsurile necesare continuării sau finalizării unui proces de privatizare este Guvernul, care va lua măsurile pe care le consideră necesare, la momentul pe care îl va aprecia ca fiind oportun pentru adoptarea acesteia". Decizia ÎCCJ din 8 mai 2019 prevede și că Guvernul trebuie să plătească penalități de 1.000 de lei pe zi, pentru fiecare zi de întârziere a ducerii la îndeplinire a obligației impuse de instanța supremă, de a emite HG-ul de vânzare către foștii salariați a acțiunilor OMV Petrom.
VEZI AICI ȘI EXCLUSIV Afacere cu drepturi litigioase de a cumpăra, la sub jumătate de preț, acțiuni Petrom ale statului: Preluate de la mii de foști salariați ai companiei. Nume notorii
Vânzarea va fi efectuată de către Ministerul Energiei în mod direct către salariații Societății Naționale a Petrolului “Petrom” SA București, fiind vorba de un număr de 382.103.818 acțiuni nominative, dematerializate, emise de Societatea "OMV Petrom" SA – București, reprezentând un procent de 0,999% din valoarea de 3.821.038.185,9 lei a capitalului social înregistrat la data de 23.07.2004, data semnării contractului de privatizare cu investitorul strategic OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria.
CITEȘTE ȘI Exportul de gaze naturale rusești a scăzutLa numărul total de acțiuni și la capitalul social din prezent al OMV Petrom, pachetul care ar urma să fie vândut de către stat reprezintă circa 0,67% din total.
Cei îndreptățiți să cumpere sunt sunt salariații Societății Naționale a Petrolului “Petrom” SA București cu contract individual de muncă în vigoare la data semnării contractului de privatizare, 23 iulie 2004.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bunăAchiziționarea acțiunilor oferite în vânzare va fi doar către persoanele îndreptățite, în mod individual. Se interzice înstrăinarea acțiunilor achiziționate de către persoanele îndreptățite pentru o perioadă de 1 an, calculată începând de la data transferului dreptului de proprietate a acestora.
Estimările Profit.ro arată că, dat fiind numărul de acțiuni pe care Ministerul Energiei intenționează să le vândă, fiecare dintre cei circa 23.000 de foști salariați Petrom care au câștigat procesul cu statul va putea cumpăra cam 16.600 de titluri. Înmulțit cu prețul de la privatizare de 0,2158 lei/acțiune, asta ar însemna costuri de 3.582 lei pentru fiecare cumpărător.
CITEȘTE ȘI Una dintre cele mai vechi companii românești iese din insolvență după 8 aniDacă ar putea să revândă imediat acțiunile la actualul preț de piață, aceștia ar încasa teoretic aproape 7.700 lei fiecare, numai că intenția Guvernului este aceea de a interzice revânzarea timp de un an de zile.
Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6389% din compania petrolieră, controlată de austrieci cu 51,0105%. OMV Petrom a terminat primele 3 luni din 2022 cu cel mai mare profit net trimestrial din istorie, de 1,75 miliarde lei.