După o relativă stabilizare către finalul sesiunii din ziua cutremurului, impulsul descendent s-a reluat cu putere la bursa din Istanbul și a adus indicii la niveluri cu mai mult de 20% sub valorile de la finalul anului trecut. Volatilitatea pe lira turcească s-a menținut în linia volatilității foarte mici a ultimelor 3 luni, investitorii spun că riscurile sunt greu de cuantificat.
Bursa din Turcia s-a prăbușit cu aproximativ 7%, pe măsură ce bilanțul victimelor omenești ale seismului de luni s-a apropiat de pragul psihologic de 10.000 de morți. Indicele BIST30 al celor mai lichid acțiuni a atins un nivel cu 22% mai scăzut decât la finele anului trecut, conform datelor analizate de Profit.ro.
La scurt timp, bursa și-a suspendat activitatea, în premieră după 24 de ani.
“Bursa de valori a decis să oprească tranzacționarea de acțiuni, contracte futures și opțiuni”, a anunțat Borsa Istanbul, fără a preciza când vor fi reluate tranzacțiile.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Daniela Șerban, președinte ARIR, despre indicatorul Vektor: Anul acesta accentul se va pune pe raportarea rezultatelor financiare și calitatea acestora / Adrian Tănase, BVB: Piața noastră are potențialPiața de acțiuni de la Istanbul era înscrisă anterior pe un trend ascendent coerent, în parte rezultat și din deprecierea monedei naționale. Șocul cutremurului a adus însă vânzătorii în control. Indicele extins BIST100 a suferit șocul unei a doua ședințe consecutive de declin abrupt și deja era cu 24% sub ultima valoare din 2022.
Impactul catastrofei naturale nu ar trebui să schimbe realitatea privind investițiile străine directe, spune, într-o intervenție pentru CNBC, Ozan Ozkural de la Tanto Capital Partners, care admite, în același timp, că evaluarea riscurilor față de Turcia este greu de realizat. „Reacția Guvernului în gestionarea acestei crize va fi un factor semnificativ în evaluările investitorilor, dar acesta nu va face ca datele fundamentale ale economiei să se schimbe de la o zi la alta.”
Pe radarul pieței valutare nu se văd ieșiri de capital. Aflată pe un trend multianual de depreciere care a făcut-o să piardă 90% din valoare în raport cu dolarul SUA din 2014 până în prezent, lira turcească a rezistat destul de bine în zona de 18,8 unități pentru un dolar. Graficul săptămânal evidențiază o ajustare drastică a volatilității începând cu luna octombrie a anului trecut.
Confruntat cu retrageri masive de capital occidental după revizuirea politicii externe a președintelui Recep Tayyip Erdogan îndeosebi după lovitura de stat eșuată din anul 2016, țara s-a confruntat cu o inflație majoră. Aceasta a tins să se atenueze de la niveluri de peste 80% în vară, către 57% la ultima măsurătoare. Procesul a fost însoțit de tăieri de dobândă care au adus costul de finanțare la banca centrală la 9% în luna decembrie.
CITEȘTE ȘI Anul financiar 2022 pentru TeraPlast - explicat de conducerea companiei. „Deși a început foarte promițător, a avut o schimbare dramatică pe foarte multe niveluri.". Așteptări optimiste pentru 2023Flexibilitatea dovedită de oamenii de afaceri pentru a-și struni business-urile în acest mediu inflaționist, îi dă încredere lui Mark Mobius, cel care timp de 30 de ani și-a legat numele de compania financiară americană Franklin Tempelton, că vor turcii vor reuși fi capabili să-și ajusteze comportamentul pentru a face față tuturor acestor dezastre și probleme.
„Credem în continuare că este un loc viabil în care să investești”, a afirmat fostul executiv al societății care are în administrare Fondul Proprietatea începând cu anul 2010. „Nu ne sperie deloc să investim în Turcia.”