ULTIMA ORĂ Companiile de stat listate la bursă, exceptate de Guvern de la reducerea cheltuielilor - surse

ULTIMA ORĂ Companiile de stat listate la bursă, exceptate de Guvern de la reducerea cheltuielilor - surse
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 aug 2023

Guvernul ia în calcul să excepteze companiile de stat listate la bursă de la măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, care presupun și reducerea posturilor de conducere, au declarat surse oficiale. Guvernanții consideră că, în caz contrar, ar pune în pericol performanța managerială a companiilor respective.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

După redactarea noilor reguli fiscale, acum guvernanții se tem că restricțiile ar putea afecta managementul companiilor de stat listate la bursă.

Urmărește-ne și pe Google News

”Guvernul ia în calcul ca, în forma finală a acestor măsuri, să fie exceptate companiile listate la bursă”, au arătat surse guvernamentale oficiale.

Ministerul Finanțelor a cerut Franklin Templeton ca banii care i se cuvin din vânzarea acțiunilor la Hidroelectrica să îi fie acordați sub forma unui dividend special CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor a cerut Franklin Templeton ca banii care i se cuvin din vânzarea acțiunilor la Hidroelectrica să îi fie acordați sub forma unui dividend special

Prin ordonanța de reducere a chletuieilor bugetare, Guvernul prevede și măsuri referitoare la disciplina economico-financiară a companiilor naționale/societăților naționale/societăților comerciale cu capital majoritar/integral de stat.

Astfel, numărul efectiv al consilierilor din cabinetele președinților consiliilor de administrație, președinților, vicepreședinților, directorilor generali, directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor companiilor naționale/societăților naționale/societăților comerciale cu capital integral/majoritar de stat sau al unităților administrativ teritoriale ar urma să se reducă cu 50%.

”Dacă din aplicarea procentului de reducere cu 50% rezultă că numărul consilierilor (...) este mai mic decât unu, numărul acestora rămâne unu”, s-au gândit guvernanții să formuleze în ordonanță limita reducerii.

Posturile vacante existente pot fi ocupate prin concurs numai pe bază de memorandum aprobat de Consiliile de Administrație și nu pot depăși o creștere a numărului de personal de maximum 5% până la sfârșitul anului 2023.

La data intrării în vigoare a noilor măsuri, posturile vacante de la nivelul companiilor naționale/societăților naționale/societăților comerciale cu capital deținut de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale se anulează și nu se pot reînființa pe o perioadă de 6 luni, mai prevede ordonanța de urgență pregătită de Guvern.

Guvernul pregătește majorarea deficitului bugetar la rectificare. Cei mai mulți bani, ceruți de Transporturi. Delegație spre Bruxelles pentru renegocierea PNRR - surse CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește majorarea deficitului bugetar la rectificare. Cei mai mulți bani, ceruți de Transporturi. Delegație spre Bruxelles pentru renegocierea PNRR - surse

Guvernul mai are în vedere ca un consiliu de administrație să fie format din 5-7 membri în cazul întreprinderilor publice care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

a) au înregistrat o cifră de afaceri în ultimul exercițiu financiar superioară echivalentului în lei al sumei de 7.300.000 euro;

b) au cel puțin 50 de angajați.

Noile măsuri afectează și remunerația membrilor executiv și neexecutiv ai acestor consilii de conducere a companiior cărora li se aplică normele de management corporativ.

Remunerația membrilor neexecutivi ai consiliului de administrație sau ai consiliului de supraveghere este formată dintr-o indemnizație fixă. Indemnizația fixă nu poate depăși de 3 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificației activităților din economia națională.

Remunerația membrilor executivi ai consiliului de administrație sau ai consiliului de supraveghere este formată dintr-o indemnizație fixă și o indemnizație variabilă. Indemnizația fixă nu poate depăși de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate.

Totodată, componenta variabilă a remunerației va avea la bază indicatorii de performanță financiari și nefinanciari și se acordă numai dacă societatea de stat:

a) are achitate datoriile curente și restante față de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetul fondului unic de sănătate, bugetul fondului de șomaj, bugetele locale precum și alte datorii față de buget;

b) nu înregistrează arierate;

c) are programele de investiții implementate conform graficelor de execuție

d) nu înregistrează pierderi contabile înregistrate potrivit legii.

Mai mult, companiile de stat ar trebui să respecte și noi normative de cheltuieli pentru dotarea cu autoturisme, iar reprezentanții statului în AGA vor fi mandatați să impună și respectarea limitelor de 500 lei pentru achiziția de telefoane mobile și 50 lei pentru un abonament lunar de telefonie.

Nou incident cu tranzacții dublate la ING. În urmă cu 5 ani, peste 225.000 persoane au fost afectate, iar ANPC a amendat banca. Mesajul ING CITEȘTE ȘI Nou incident cu tranzacții dublate la ING. În urmă cu 5 ani, peste 225.000 persoane au fost afectate, iar ANPC a amendat banca. Mesajul ING

Noile măsuri de reducere a cheltuielilor ar urma să fie aprobate până la jumătatea lunii august.  

viewscnt
Afla mai multe despre
cheltuieli
reducere
companii
bursa
listare
guvern