Operațiunea de piață ce vizează aducerea Agricover Holding la cota BVB nu a întrunit condițile de închidere a tranzacției.
Agricover Holding (AGV) nu se listează la sistemul Bursa de Valori București, în condițiile în care apetitul investitorilor a fost limitat pentru emitent la prețul oferit. "Agricover Holding S.A. informează investitorii că, raportat la prevederile prospectului de ofertă, nu au fost îndeplinite criteriile de închidere cu succes a ofertei și, prin urmare, oferta nu a fost finalizată prin încheierea unei tranzacți", spune notificarea către investitorii de pe bursă a companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sumele plasate în cadrul operațiunii de piață vor fi returnate investitorilor. Acest eșec major este în oglindă cu anul 2021 cu un apetit mare al investitorior și în care, în condiții de suprasubscriere uneori foarte ridicate, nu mai puțin de 23 de companii au ajuns în ringul bursier, din care 3 la cota pieței reglementate
Acum, pe segmentul investitorilor de retail al ofertei Agricover s-au cumulat circa 3.400 de ordine pentru achiziția unui număr de 43,55 milioane acțiuni, reprezentând 52,26% din cele 83,33 milioane de titluri puse în vânzare pe această tranșă. Valoarea agregată a acestor subscrieri introduse la prețul de 0,5000 lei/acțiune este de 21,77 milioane lei (4,40 milioane euro). Sunt bani care vor fi de la început retunați.
Participarea a fost de la început slabă, însă nici în ultimele zile de subscriere aceasta nu s-a accelerat. Una din obiecțiile aduse de investitorii individuali, în discuții cu Profit.ro, este aceea că holding-ul este întins mai multe domenii de activitate și că structura acestuia este mai greu de descifrat.
CITEȘTE ȘI Vrancart Adjud distribuie un dividend cu randament de 5%. Acționarii semnează o majorare de capital de aproape 50 milioane lei"Cu o situație financiară solidă și fiind pe deplin conștienți de contextul geo-politic, macroeconomic, și al piețelor financiare, ne-am asumat un risc calculat. Ne vom continua planurile știind că modelul nostru de afaceri inovator va asigura profitabilitatea și ritmul de creștere urmărite. Suntem in continuare dedicați respectării celor mai înalte standarde de guvernanță corporativă, continuând în același timp angajamentul nostru de a promova inovația în rândul fermierilor. Dorim să ne exprimăm recunoștința față de toți investitorii care au participat la acest proces", a declarat Liviu Dobre, CEO la Agricover Holding.
În vânzare fuseseră puse 833,33 milioane de acțiuni ale companiei din domeniul agriculturii, din acestea 277,78 milioane de titluri fiind nou emise, oferite de companie și care vor intra la fonduri de utilizare a acesteia, 151,25 milioane acțiuni sunt puse la vânzare de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și 404,30 milioane titluri sunt oferite de acționarul majoritar Jabbar Kanani.
Prețul maxim al ofertei a fost de 0,5000 lei/acțiune, ceea ce înseamnă că, în cazul unei subscrieri integrale și în limita superioară, operațiunea de piață s-ar fi putut ridica la 416,66 milioane lei (84,22 milioane euro). Realitatea din piață a fost departe de aceste așteptări.
CITEȘTE ȘI Oil Terminal: Peste jumătate din creșterea încasărilor de anul trecut se datorează invaziei ruse asupra UcraineiAgricover Holding, companie cu active totale de 3,66 miliarde lei (740,19 milioane euro), a înregistrat anul trecut un profit atribuibil acționarilor de 83,06 milioane lei (16,79 milioane euro). Societatea are datorii totale curente de 1,77 miliarde lei (357,76 milioane euro) și datorii pe termen lung de 881,79 milioane lei (178,23 milioane euro), incluzând și o emisiune denominată în moneda unică europeană scadentă în anul 2026, în valoare de 40,00 milioane euro și listată la Bursa de Valori București sub simbolul AGV26E.
Omul de afaceri iranian Kanani controlează 87,27% din titlurile Agricover și estimarea era că își va reduce participația la 57,44% din capitalul social în urma ofertei, în timp ce în cazul BERD această reducere ar fi urmat să fie la 4,12% din titluri, de la 12,73% din acțiuni. Suma dobândită de vânzări s-ar fi ridicat la 272,70 milioane lei în cazul unei subscrieri integrale la prețul maxim.
CITEȘTE ȘI Transelectrica reacționează după ce încercarea de a da statului ca dividende doar 10% din profit i-a fost respinsă: Lipsa de numerar va crea vulnerabilități și poate pune în pericol siguranța financiară a companieiFondurile atrase de societate în cadrul ofertei ar fi urmat să fie direcționate în proporție de 80% către Agricover Credit pentru diversificarea structurii de finanțare, în timp ce 20% vor fi utilizate pentru a finanța oportunități de creștere externă prin fuziuni și achiziții. Până la identificarea respectivelor oportunități, banii ar urma să fie la dispoziția unor filiale ale grupului precum Agricover Technology și Aghricover Credit.
În cazul închiderii cu succes, admiterea la tranzacționare la Bursa de Valori București s-ar fi realizat în jurul datei de 31 mai.