Donald Trump a discutat cu președinții executivi ai JP Morgan Chase, Bank of America și Citigroup despre economie după ce indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York s-a prăbușit cu 800 de puncte. Președintele SUA a fost interesat de sănătatea financiară a consumatorului american, iar răspunsurile bancherilor au fost că aceasta este solidă, dar că ar fi fost încă și mai bună dacă războiul comercial dintre Statele Unite și China ar fi fost rezolvat.
Bursa americană a căzut și președintele american Donald Trump a pus mâna pe telefon. Acesta a ținut o teleconferință cu șefii principalelor bănci de pe Wall Street despre un șoc care s-a resimțit și în piața de bonduri unde există temeri legate de intrarea economiei înb recesiune. Trump a vorbit cu Jamie Dimon, CEO la JP Morgan Chase, șeful de la Bank of America Brian Moynihan și cel de la Citigroup, Michael Corbat, conform unor surse apropiate discuției preluate de CNBC.
Președintele american a solicitat o interpretare a stării consumatorului american, iar răspunsurile au fost favorabile. Pe de altă parte, sănătatea financiară a acestuia ar fi încă și mai bună dacă probleme incluzând războiul tarifar dintre SUA și China ar fi fost rezolvate, spune unul dintre participanții la discuții.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O altă problemă discutată a fost cea a politicii monetare și a încetinirii creșterii economice la nivel mondial. O opinie s-a impus îmn cadrul discuției care a durat aproximativ 20 de minute, respectiv aceea că reducerea de 25 de puncte de bază operată de Rezerva Federală Americană în iulie este puțin probabil să schimbe fluxurile de capitakl din piețe.
Convorbirea telefonică a a avut loc după ce respectivii bancheri deja avuseseră o întâlnire programată mai demult cu șeful Trezoreriei, Steven Mnuchin. Trump a dorit în mod expres să dioscute cu șefii corporațiilor bancare și a sunat de la proprietatea sa din New Jersey.
Miercuri bursa americană a cunoscut un picaj sever, recuperat ulterior. Indicele Dow Jones Average Industrial a căzut au 800 de puncte, respectiv 3% pe fondul unor îngrijorări ale investitorilor cu privire l o ptențială intrare a economiei SUA în recesiune.
Un material de joi din Washington Post afirma că o frânare a economiei SUA ar urma să aibă un impact major asupra șanselor lui Trump de a fi reales în anul 2020.
O indicație în acest sens este dată de piețele de bonduri, unde dobânzile la obligațiunile pe termen lung au scăzut sub cele cu maturități mai scurte, semnal al unui stres financiar. Băncile precum cele cu ale căror șefi a vorbit Trump sunt printre cele mai afectate de această inversare a curbei de randament, care le erodează marjele de profit. De asemenea, riscurile de recesiune indică și niveluri mai ridicate ale creditelor neperformante.