Cele 5 emisiuni de titluri de stat pentru populație cu o valoare agregată de 300 milioane euro ajung la tranzacționare la BVB într-un context în care piețele internaționale de bonduri sunt dominate de volatilitate. Investitorii au preferat expectativa și au venit cu cele mai slabe subscrieri din acest an, în contextul în care Minsterul Finanțelor a promovat instrumentele la randamente mai coborâte, înainte de saltul dobânzilor pe piețele dezvoltate din timpul desfășurării ofertei.
Obligațiunile guvernamentale emise în ediția de toamnă a programului Fidelis își fac debutul la Bursa de Valori București după o ofertă publică în care investitorii s-au repliat masiv, reacție la turbulențele din piețele externe care au aruncat în sus randamentele.
„Pe piața americană, titlurile de 30 de ani au atins importanta bornă de 5%”, explică perioada Laurențiu Mihăilescu, director pentru piețe financiare la ING Bank România, care menționează și nivelul de 3% atins pe titlurile de stat germane la 10 ani. „Contextul extern e foarte volatil.”
CITEȘTE ȘI FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțeSunt momentele de nelinște ale pieței care au determinat și cel mai slab exercițiu primar al titlurilor de stat pentru populație din acest an. În perioada de subscriere, în sistemul BVB s-au cumulat circa 13.300 de ordine pentru achiziția de obligațiuni guvernamentale cu o valoarea agregată de 299,34 milioane euro.
A fost o participare la mai puțin de jumătate față de ediția-record din primăvară, când Ministerul Finanțelor a vândut obligațiuni guvernamentale de 618,39 milioane euro, și chiar cu 37,94% mai redusă decât cea de 482,36 milioane euro de la exercițiul din vară.
Aceasta nu vine dintr-o istovire a pieței după ofertele precedente și absorbirea de resurse de către oferta Hidroelectrica (H2O), ci chiar din nivelurile de preț. Ministerul Finanțelor Publice a anunțat caracteristicile instrumentele financiare înainte de presiunea de dobânzi din ultimele săptămâni și investitorii s-au repliat rapid.
„Având în vedere ce se întâmplă pe piețele externe, foarte mulți așteptau un nivel mai bun”, spune Mihăilescu, care completează că scenariul cel mai probabil este acela că investitorii au văzut „spike”-ul pe dobânzi din piețele externe și au preferat să aștepte pe depozite încă 3 luni, până la ediția din decembrie, pentru a vedea ce se întâmplă cu randamentele. „Pe Fidelis, clientela e cea mai educată”, spune reprezentantul ING Bank despre reacția la realitățile pieței a investitorilor activi pe acest segment de la BVB.
CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica și-a lansat aplicația de mobilUna din caracteristicile acestei revizuiri a tacticii este preferința pentru scadența scurtă, după ce la exercițiile precedente din acest an, majoritatea plasamentelor au mers către maturitățile lungi.
Astfel, titlurile de stat scadente anul viitor (R2410C) și având o dobândă de 6,25% au cumulat aproximativ 1.800 de plasamente cu o valoare agregată de 187,00 milioane lei (47,10 milioane euro). Este o participare mai mare decât cea în echivalent 115,00 milioane lei (23,24 milioane euro) pentru titlurile de stat tot la un an și care au o dobândă bonificată de 7,25% pentru donatorii de sânge (R2410B).
CITEȘTE ȘI Acționarii Băncii Transilvania aprobă dividende cu randament de aproape 5%. Undă verde pentru lansarea de obligațiuni cu valoare de până la 1,5 miliarde euro în următorii 5 aniEste o preferință în subscrieri dictată și de datele macro privind dinamica prețurilor. „Perspectivele inflației de a coborî nu mai sunt la fel de bune cum erau cu 3 luni înainte”, spune Mihăilescu. „Multă lume vedea inflația mult mai jos și la noi și în Europa și în Statele Unite și pare că realitatea e puțin diferită.”
Acesta este contextul în care și în piața secundară interbancară randamentele au urcat la niveluri superioare cuponului din emisiunile Fidelis din toamnă, deși istoricul era ca pentru retail să se emită la niveluri de dobâțndă mai ridicate. „Inflația este persisitentă și la noi și pe piețele externe”, explică reașezările din piață Mihăilescu.
CITEȘTE ȘI DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer, și-a triplat profitul la S1Spre deosebire de ediția din vară care a oferit posibilități de arbitrajare mai ridicate. Dacă în iulie în piața secundară putea fi găsite titluri de stat la prețuri apăsate și la care ofereau randamente mai mari decât cele din oferta primară, acum piața a fost ceva mai eficientă.
Spre exemplu, titluri scadente tot în octombrie 2024 (R2410A) aveau un preț care le ofereau un randament de 6,28%, foarte apropiat de emisiunea nebonificată din această toamnă. Titlurile de stat cu maturitate în aprilie 2024 (R2404B) au randament anualizat de 6,31%, în timp ce un randament de 6,39% aduc atât titlurile scadente în martie (R2403A), cât și cele care ajung la scadență în decembrie 2024 (R2412A). Remunerare ceva mai bună oferă emisiunea cu rambursare în august 2024 (R2408B), de 6,57% și cea cu scadența în august 2024 (R2408A).
CITEȘTE ȘI Afaceri duble la S1, însă profit net susbtanțial mai mic pentru AROBS TransilvaniaPrudența a venit nu atât prin ecartul de preț, cât prin volumul subscrierilor. „Toată lumea se uită la ce se întâmplă pe piețele dezvoltate. Atât timp cât nu se potolește volatilitatea extraordinară, iar dacă în SUA se va stabili în jur de 5% la 10 ani, atunci vom putea să vedem o reașezare a tuturor randamentelor de pe piețele emergente”, spune Mihăilescu de la ING Bank.
Instrumentele denominate în lei și cu maturitate de 3 ani (R2610A), având un cupon anual de 7,10%, s-au strâns ordine pentru achiziții în valoare de 233,00 milioane lei (47,10 milioane euro). Este o remunerare mai bună decât cea anualizată de 6,86%, așa cum este aceasta oferită în piața secundară de titlurile de stat cu scadența în august 2026 (R2608A) și cea de 6,74% pentru titlurile scadente în aprilie 2026 (R2604A).
CITEȘTE ȘI ABN Systems - profit de 2,7 ori mai micPentru septembrie, dar mai ales pentru octombrie este un vârf de rambursare pentru emisiuni mai vechi în titlurile destinate investitorilor instituționali din piața mare, sursele bănești având capacitatea de a susține piața.
Mihăilescu atrage atenția că este vorba de entitățile din România, pentru că instituționalii nerezidenți vând, de regulă, cu un an înainte de scadență, în funcție de ieșirea diverselor emisiuni din indicii internaționali ai JP Morgan. „Într-adevăr, de la locali a fost ceva cerere în ultima vreme, mai ales de la bănci locale, care au cumpărat, dar perioada a fost nefericită pentru că s-a combinat cu această creștere de randamente pe piețele dezvoltate”, spunde directorul de piețe financiare de la ING.
CITEȘTE ȘI Rețeaua Pizza Hut din România va fi reorganizată, multe restaurante vor fi închiseEl semnalează faptul că emisiunea netă este negativă, în sensul că sunt mai multe scadențe în volum decât sumele de finanțat. Chiar și la un deficit bugetar de 5,5%, 85% din necesar este finanțat pentru anul în curs.
„Ministerul de Finanțe e într-o poziție foarte bună”, spune Mihăilescu. „Probabil vor emite în continuare și probabil vor veni la randamentele pieței”. Dacă vor va mai fi presiune pe dobânzi până în decembrie, randamentele vor fi mari, dar dacă piețele se repliază, randamentele pot fi mai mici.
CITEȘTE ȘI FOTO Directoarea adjunctă a ROCA Agri RDF și șefa CR-ului Fondului Proprietatea și CC-ului Meta Estate Trust, propuse pentru Consiliul de Administrație al TransgazNu mai puțin 63,88% din subscrierile din ultima ediție a programului Fidelis au mers către titlurile denominate în moneda unică europeană. Titlurile în euro cu scadența la 1 an (R2410BE) și având un randament de 3,90% au adunat peste 3.100 de ordine pentru achiziția unui număr de aproximativ 974.000 de instrumente, valoarea acestor plasamente fiind de 97,40 milioane euro.
La obligațiunile guvernamentale denominate în moneda unică europeană cu maturitate în 2028 (R2810AE) și având un cupon anual de 5,30% numărul ordinelor a fost mai mare, exprimat de la peste 3.800 de terminale, dar valoarea subscrierilor a fost mai mică, de 93,80 milioane euro.
Pentru Mihăilescu, această distribuție nu este o surpriză ținând cont de preferința românilor pentru economisirea în euro. „Având în vedere ce dobânzi oferă băncile la depozite în euro, este cam singura posibilitate de a obține un randament solid.”
CITEȘTE ȘI Lion Capital și fondatorii Dedeman – aport de capital de aproape 10 milioane euro pentru Vrancart AdjudExercițiul primar a fost promovat la niveluri de randamente superioare celor ce pot fi găsite în piața secundară, în condiții de lichiditate mult mai mică. Spre exemplu, titlurile de stat scadente în august 2028 (R2808AE) prețul indica un randament anualizat de 5,27% și la cele cu maturitate în aprilie 2028 (R2804AE) acesta era de 5,30%. La fel, pentru scadențele din 2024, un număr de 4 emisiuni în euro au randamente între 3,68% și 3,82%, ami mici decât cuponul de 3,90% al ultimului instrument cu aceeași maturiate care intră la tranzacționare acum la BVB.
Investitorii au fost prudenți și nu au cotat la volumele edițiilor precedente, în așteptarea că vor merge cu banii din depozite pentru randamente mai bune la ediția din decembrie, mai ales dacă menținerea unui climat de presiune pentru creșterea dobânzilor în piețele externe va antrena o reașezare a randamentelor în regiune.
Totuși, nu este un scenariu de la sine înțeles. „E foarte greu de spus”, conchide Mihăilescu de la ING. „Pentru decembrie nu m-aș hazarda cu nicio previziune pentru că volatilitatea este foarte ridicată.”