Grupul Wolfgang Freiler, achiziționat la acest început de an de TeraPlast, ar urma să fie antemergător pentru vânzările companiei în Europa de Vest. Strategia pentru noua investiție este diferită față de cea din cazul tranzacțiilor de la Depaco Wetterbest și pentru fabrica de panouri sandwich din Serbia, unde TeraPlast a cumpărat, a dezvoltat și a revândut, distribuind cash acționarilor.
Noua investiție din Austria a grupului TeraPlast (TRP) deschide drum livrărilor către piețe majore precum Germania și Franța, corespunzând în același timp strategiei companiei de a nu fi prea dependentă de ciclul investițiilor publice de infrastructură din România, prin activitatea debalansată a diviziei instalații care a însemnat 75% din cifra de afaceri de 672,3 milioane lei de anul trecut.
Prețul de cumpărare a grupului Wolfgang Freiler, cu facilități în Austria și Ungaria, a fost unul bun, ceea ce ar urma să se răsfrângă favorabil pentru valoarea acționarilor. Planul este pentru o investiție pe termen lung, în timp ce managementul de dinainte urmează să fie păstrat.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a reușit să blocheze vânzarea deținerilor Fondului Proprietatea la Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom, nu și pe cea la Engie, deja semnată. Declarația ministrului pentru Profit.ro„Din multe puncte de vedere este un business relativ mic, 30 de milioane de euro cifră de afaceri, dar este solid”, caracterizează noua parte care va fi consolidată în grup Alexandru Stânean, director general al TeraPlast, evidențiind sinergii prin oportunitățile create pentru business-ul în ansamblu al companiei listate la Bursa de Valori București.
Cu facilități amplasate pe granița dintre Austria și Ungaria, Freiler avea vânzări de numai 20% în piața locală, în timp ce 80% din livrări mergeau pentru terțe piețe. TeraPlast a văzut în această achiziție o oportunitate importantă de a ataca cea mai mare piață a Europei, cea din Germania, unde compania austriacă are mulți clienți.
2 ani de așteptare cu rezultat... inclusiv în preț mai bun
„O dospim de vreo 2 ani de zile”, spune despre tranzacție directorul Stânean. Aceasta a fost anunțată pe bursă acum 2 săptămâni cu o valoare de 16,53 milioane euro. „Am început discuțiile de la mai mult decât dublu acum 2 ani de zile”, afirmă Stânean. „Au fost niște negocieri lungi, dar cred că faptul că am avut răbdare și n-am finalizat tranzacția mai repede s-a materializat în prețul în care s-a făcut tranzacția care cred că aduce valoare adăugată acționarilor noștri.”
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA”TeraPlast a achiziționat business-ul de la familia Uhl din Austria, cu antreprenori de 60 de ani care doreau să se retragă și a căror moștenitori aveau alte preocupări. Erau 2 fete, din care una era actriță și alta psiholog și nici una din ele nu intenționa să preia afacerea. În piață s-au întâlnit intenția TeraPlast de extindere și dorința familiei Uhl de a fructifica ce au construit de-a lungul vieții.
Nu este o tranzacție pentru revânzare
Este o afacere care nu a fost cumpărată spre a fi revândută. Aici așteptările investitorilor de la BVB trebuie să se ajusteze pentru că va fi vorba de un comportament diferit de cel cunoscut până acum în piață pentru acest emitent.
TeraPlast are un istoric bun pe bursă, aducând valoare pentru acționari prin vânzarea diviziei Steel către gigantul irlandez Kingspan, la începutul deceniului, pentru suma de 373 milioane lei. Acest business de metale a fost crescut, prin achiziția în anii 2017-2018, a Depaco Wetterbest și a fabricii de panouri sandwich din Serbia.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile OMV PetromDe data aceasta, va fi diferit și cumpărarea Wolfgang Freiler are în vederea diversificarea și sporirea vânzărilor TeraPlast, spune directorul Stânean, răspunzând la o întrebare a Profit.ro. „Este o investiție pe termen lung”, afirmă acesta.
Achiziția se include în strategia companiei de a reduce expunerea pe segmentul de instalații pe piața din România. Nu că ar vrea să vândă mai puțin (ar vrea să vândă oriunde mai mult), dar trecutul arată că sunt câțiva ani buni și câțiva ani mai puțin buni pentru investițiile în infrastructură, în funcție de ciclul de accesare a fondurilor europene. De aceea, TeraPlast vizează extinderea și pe alte piețe de materiale de construcții pentru a evita golurile.
Ce a cumpărat TeraPlast
Polytech Industrie are principala activitate în producția de țevi pentru sisteme de apă și gaz și pentru protecție a cablurilor HDPE, cu o fabrică situată în nord-vestul Ungariei, în orașul Fertőszentmiklós, cu aproximativ 4.000 locuitori. Aceasta asigură livrări de 15.000 de tone pe an.
În Ungaria, fabrica SIP are active industriale întinse pe o suprafață de peste 50.000 de metri pătrați, amplasament ce poate constitui bază pentru dezvoltarea ulterioară a grupului.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuniDivizia Pro-Moulding fabrică produse injectate și este dotată cu cea mai nouă tehnologie. Sunt subcontractori pentru industria de bunuri de consum, pentru automobile și mașini industriale. Fabrica cu capacitate de 3.800 de tone pe an este situată pe un amplasament de 83.000 de metri pătrați în Nagykanizsa, sud-vestul Ungariei, la graniță cu Croația și Slovenia, la 215 km de Budapesta și 140 km de Zagreb. Parcul industrial are o infrastructură favorabilă dezvoltării și extinderii producției.
Directorul Stânean spune că noua investiție îmbunătățește repartiția geografică a grupului TeraPlast. Aceasta asigură prezența pe piețe mai mari decât România, de exemplu, în Germania, dar unde concurența este mai puțin acerbă decât în România.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”„Avem sinergii cu modelul nostru de business și cu viziunea noastră de dezvoltare durabilă”, spune Stânean, menționând că produsele Freiler sunt de referință în Franța datorită capacității tehnice de a încorpora material reciclat.
Managementul rămâne cel local
Tranzacția ar urma să fie închisă în prima jumătate a acestui an, după care conducerea noului business va fi supervizată de Laszlo Vajda, directorul de dezvoltare al grupului TeraPlast. Aceasta, însă, urmează să fie păstrată. „Au management local; familia nu era implicată în management", afirmă Stânean. „Pentru chestiunile operaționale vom continua să folosim managementul local de acolo.”
Prin încorporarea business-ului din Ungaria și Austria, TeraPlast va avea cu 140 de angajați mai mulți, depășind reperul de 1.100 de salariați.
CITEȘTE ȘI TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV PetromProblema schimbării managementului la Wolfgang Freiler nu s-a pus niciodată. „Intenția noastră este să ținem a la long. Evident, totul depinde de performanță, dar nu avem indicații la ora asta...”, spune directorul Stânean. „Grupul l-am luat pentru ceea ce face și noi credem că face bine ceea ce face și evident pentru sinergiile care se pot crea; nu l-am luat ca să-l reorganizăm... Familia nu e implicată în management, managementul e profesionist, știe industrie, nu văd motive la ora asta să nu fim colegi pe termen lung.”