Indicii principali de la BVB au alunecat pentru a 2-a sesiune consecutivă ușor sub referință, după atingerea unui nou maxim post-criză la începutul acestei săptămâni. Încă este ezitare la cumpărare. Activitatea de tranzacționare a fost mai degrabă slabă în piața reglementată, dar lichiditatea a fost sporită de un transfer special cu acțiuni TMK Artrom, societate controlată indirect de miliardarul rus Dmitri Pumpianski.
Investitorii activi la Bursa de Valori București încă nu-și găsesc acum curajul pentru a împinge cotațiile mai sus. Atingerea unei noi valori record a ultimilor aproape 12 ani pentru indicele BET nu a fost confirmată de o raliere a mai multor jucători din piață. Nici nu a fost o repliere, ultimele 2 zile de tranzacționare fiind caracterizate de oscilații modeste și închideri divergente pentru cele mai transferate acțiuni.
În top 5 lichiditate, 2 titluri au închis „pe verde”, 2 au consemnat deprecieri, iar un titlu a fost în staționare, respectiv cel al Fondului Proprietatea (FP), care s-a consolidat pe maximul de 1,1400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,77 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Activitatea a fost, de altfel, destul de modestă în piața secundară, rulajul de 51,72 milioane lei (10,94 milioane euro) al pieței de acțiuni, dublu sau chiar triplu față de valorile săptămânii precedente fiind salvat doar de o tranzacție specială în piața deal. Un număr de 6,67 milioane acțiuni TMK Artrom (ART), reprezentând 5,74% din capitalul social al producătorului de țevi controlat de grupul TMK al miliardarului rus Dmitri Pumpianski, au fost schimbate la prețul de 4,0000 lei/acțiune, ceea ce a ridicat acest transfer la 26,69 milioane lei.
Nu mai puțin de 92,73% din titluri sunt controlate de majoritarul din Rusia. La raportarea semestrială, TMK Artrom a surprins negativ piața, raportând un rezultat net global de 15,70 milioane lei, cu 64,32% mai mic decât cel de 44,01 milioane lei de la S1 2018. În 2018, TMK Artrom își triplase profitul net la 80,12 milioane lei, în mod particular, ultimul trimestru al anului fiind unul foarte bun.
CITEȘTE ȘI Tudor Ciurezu (SIF Oltenia): Programul de răscumpărări, amânat urmare a șicanelor SIF Banat Crișana și ASF. „Nu ne lasă să lucrăm!”A fost o sesiune în care, chiar și în afară de TMK Artrom, bursa românească a avut protagoniste din rândul acțiunilor care mai rar se regăsesc în top 5 tranzacționare. Astfel, pe primul loc în clasamentul segmentului regular, cu transferuri de 6,34 milioane lei, s-au aflat titlurile Electrica (EL), care au scăzut cu 0,44%, până la prețul de 11,35 lei/acțiune. Profit.ro a semnalat încă de săptămâna trecută, că aceste titluri se află la apexul unei formațiuni tehnice de triunghi ascendent, iar investitorii ar urma să găsească în perioada imediat următoare o direcție pentru titlurile distribuitorului de electricitate.
Pe al 2-lea rulaj al zilei din piața reglementată, de 4,83 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,44%, până la prețul de 33,90 lei/acțiune. Societatea este potențială beneficiară a eliminării preconizate a plafonului 68 lei/MWh pentru prețul gazelor naturale de producție internă pentru populație și CET-uri introdus la sfârșitul anului trecut prin așa-numita „taxă pe lăcomie”, articol ce are acum aviz favorabil de abrogare din partea Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților. În același for s-a avizat și eliminarea taxei de 2% pentru firmele din domeniul energetic, aplicabilă inclusiv pentru Electrica.
Marți, bursa a fost electrizată de respectivul vot, indicii crescând cu peste 2% pe fondul unor volume sporite. Astăzi, piața este în impas. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,07%, iar indicele reprezentativ BET a alunecat cu 0,08% sub referință, la nivelul de 9.241,52 de puncte. Sub aspect tehnic, trendul ascendent arată încă robust, după atingerea unui nou maxim direct dintr-o reacție din suportul mobil dat de media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).
Indicii sectoriali au avut închideri divergente, respectiv o dpreciere de 0,36% pentru indicele energetic BET-NG și un avans de 0,11%, până la nivelul de 40.912,85 de puncte.
Este simptomatic și pentru o lipsă de direcție în piețele externe. Astăzi ziua a fost pozitivă în Europa: +1,37% indicele Euro Stoxx 50, +0,98% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,51% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,18% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,87% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,44% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,68% pentru indicele PX de la Praga.
Oscilațiile încă sunt neconcludente, iar o direcție ar urma să fie dată din piața americană. Pașii mai degrabă timizi în relaxarea politicii monetare și escaladarea războiului tarifar dintre SUA și China au determinat o ratare a încercării din această vară a investitorilor de a străpunge decisiv pragul de rezistență de 27.000 de puncte pe indicele Dow Jones Average Industrial. Traderul Robert Hoffman delimitează coridorul de variație din ultimele săptămâni și avertizează asupra perspectivei unei evadări brutale într-o direcție sau alta, prezentând argumente de ordin tehnic.
La București, acțiunile preferate de investitorii instituționali nerezidenți, cele bancare, ce dețin și ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, au avut o tendință ușor pozitivă, dar au parcurs o sesiune slabă din punctul de vedere al volumelor. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 0,15%, până la prețul de 13,48 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,23 milioane lei, iar cele ale Băncii Transilvania (TLV) au câștigat 0,21%, până la prețul de 2,3600 lei/acțiune, pe transferuri de 1,74 milioane lei.
În rest niciun alt emitent nu a mai depășit reperul unor schimburi de 1 milion de lei. Remarcabil, însă, titlurile operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB) au adunat un rulaj de aproape 856.000 de lei, peste media obișnuită a acestui emitent, într-o zi în care s-au apreciat cu 0,84%, până la prețul de 23,90 lei/acțiune. Societatea a raportat la S1 un profit net de 3,87 milioane lei, în scădere cu 44,63% față de cel de 6,81 milioane lei din perioada simnilară a anului trecut, pe fondul unei secete la nivelul ofertelor publice primare.