SUA sunt într-o „spirală a morții”, în ceea ce privește datoria guvernamentală, spune Taleb, autorul best-seller-ului „Lebăda Neagră”

SUA sunt într-o „spirală a morții”, în ceea ce privește datoria guvernamentală, spune Taleb, autorul best-seller-ului „Lebăda Neagră”
scris 3 feb 2024

Nicholas Nassim Taleb, cel care a anticipat criza financiară a anului 2008, afirmă că doar un miracol mai poate salva America de problema datoriei sale publice, care a ajuns la un nivel de 100.000 de dolari pentru fiecare locuitor. Semnalele dinspre bursă sunt distorsionate și este din ce în ce mai greu să evaluezi o companie.

Pentru economia SUA vin vremuri întunecate, spune Nicholas Nassim Taleb, autorul celebrei cărți “Lebăda neagră”, care abordează fenomenul evenimentelor neprevăzute. Pentru el, un șoc al datoriei naționale a Americii este, însă, la categroia „lebedelor albe”, adică este „cea mai predictibilă criză”.

Urmărește-ne și pe Google News

„Atât timp cât Congresul continuă să extindă limita datoriei și să facă înțelegeri pentru că le este frică de consecințele de a face lucrul care trebuie, este o structură politică ce va conduce la o spirală a datoriei”, a declarat, pentru Bloomberg, Taleb care în prezent este consultant al fondului de hedging Universa Investments, cu sediul în Miami, statul Florida. „Și o spirală a datoriei este ca o spirală a morții.”

GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni CITEȘTE ȘI GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni

În prezent, datoria suverană a SUA se rideică la 34,14 trilioane de dolari – echivalentul a aproximativ 100.000 de dolari pentru fiecare persoană din America.

Un avertisment similar a fost lansat săptămâna trecută de CEO-ul băncii americane JP Morgan Chase, Jamie Dimon, care consideră că piețele internaționale sunt la un pas de „rebeliune” față de nivelul datoriei. „Este o prăpastie. Vedem prăpastia. Sunt pe marginea ei deja de 10 ani”, spunea șeful celei mai mari bănci din SUA.

TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom CITEȘTE ȘI TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom

„Avem nevoie de ceva care să vină din afară sau poate de un fel de miracol”, spune Taleb, întrebat cum poate fi acaestă problemă rectificată. „Este ceva care pe mine mă face să fiu destul de sumbru asupra întregului sistem politic din lumea occidentală.”

Mai este bursa un barometru pentru economie?

Taleb, cu experiență de trader pe Wall Street, atrage atenția și asupra semnalelor contradictorii care vin dinspre bursă: „Nu avem idee despre cum să evaluăm o companie.”

Indicele Dow Jones Industrial Average a atins la acest sfârșit de ianuarie noi maxime istorice în istoria sa de peste 100 de ani, dar de multe ori prețul acțiunilor este inflamat dincolo de obiectivele de performanță tangibile ale companiilor.

GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!” CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”

„În ultimii 20 de ani raportul prețurilor acțiunilor la câștigurile corporațiilor era ceva ce puteai înțelege; astăzi sunt pe toate nivelurile”, spune Taleb, care este și profesor la New York University. „Este un accident modern, un accident al istoriei. Nu avem idee care este valoarea companiilor. În cea mai mare parte sunt narațiuni și povești despre accesarea unor finanțări viitoare ca să poți vinde altcuiva.”

Sunt mulți investitori din zona de venture capital care au făcut foarte mulți bani în trecut, dar acum sfârșesc prin a nu mai face bani deloc. „Cineva va rămâne cu nota de plată la finalul mesei. La aceasta mă refer când vorbesc despre aceste evaluări nebunești ale companiilor”, a conchis Taleb, autorul de origine libaneză care, în cartea „Pielea în joc” („Skin in the Game”), a surprins faptul că este pentru prima oară în istorie când conducătorii pot afecta prin deciziile lor viețile a milioane de oameni, fără a avea apoi nicio răspundere, când regula de milenii a fost că regii sau împărații care greșeau își pierdeau capul și ei și familiile lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicholas taleb
sua