Statul român ar urma să încaseze de la Oil Terminal, compania care controlează sistemul de încărcare descărcare a produselor petroliere transportate maritim, dividende de aproximativ 11,8 milioane de lei, o sumă de aproape două ori mai ridicată decât intenționa inițial, în cazul în care Consiliul de Administrație votează favorabil solicitarea principalului acționar, Ministerul Energiei (cu 87,75%), de acordare a unui dividend de 0,00447719 lei/acțiune.
Profit.ro a anunțat la începulul acestei luni, că Ministerul Energiei a solicitat companiei, în calitate de acționar majoritar să verse la buget, sub formă de dividende, 90% din profit, nu 40%.
Profit.ro a anunțat anterior că Oil Termial vrea să acorde un dividend cu randament de 2%.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Votul va avea loc pe 28/29 aprilie în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, în urma analizei solicitării Ministerului Energiei de luare a măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2024 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.
Astfel, acționarii Oil Terminal vor vota aprobarea repartizarii profitului net aferent exercițiului financiar 2024 în valoare de 20,7 milioane lei, din care însă numai 13,4 milioane lei reprezintă suma alocată dividendelor oferite acționarilor.

Restul reprezintă rezerva legala (1,25 milioane lei), alte rezerve reprezentând facilități fiscale prevăzute de lege (4,5 milioane lei) și participarea salariaților la profit (1,5 milioane lei).
Față de precedenta propunere, sursele proprii de finanțare scad de la 5,96 milioane lei la zero lei, ceea ce conduce la majorarea veniturilor cuvenite acționarilor, inclusiv statului român.
Pe lângă acest punct, pe ordinea de zi a mai fost introdus și cel care vizează stabilirea valorii dividendului brut propus a se acorda actionarilor în cuantum de 0,00447719 lei/acțiune, la solicitarea ministerului energiei.
Oil Terminal viza inițial acordarea de dividende în valoare de 7,45 milioane lei, echivalent cu o rată de distribuție de 38,80% raportată la profitul net de 19,20 milioane lei afișat la raportarea anuală preliminară.
Din această sumă, 6,54 milioane lei ar urma să plece către bugetul public în contul participației de 87,76% din acțiunile societății pe care statul o deține prin intermediul Ministerului Energiei.