Standardele de contabilitate s-au schimbat, discount-urile la SIF-uri rămân

Standardele de contabilitate s-au schimbat, discount-urile la SIF-uri rămân
scris 18 apr 2016

Cele 6 societăți din componența indicelui financiar BET-FI de la BVB afișează în discount-uri între 30% și 55% față de activele nete calculate pentru sfârșitul lunii martie. SIF Transilvania și Fondul Proprietatea sunt cel mai puțin penalizate de investitori, în timp ce SIF Banat Crișana și SIF Muntenia se tranzacționează la mai puțin de jumătate din valoarea activelor nete.

Fondul Proprietatea (FP) și-a micșorat vizibil lichiditatea față de acum 3 ani, iar în unele ședințe toate cele 5 acțiuni SIF nu reușesc să adune împreună volume de un milion de lei. Interesul slab al investitorilor manifestat la nivelul activității de tranzacționare se observă și în dacă ne uităm la discount-urile cu care acțiunile din componența indicelui financiar BET-FI al Bursei de Valori București se tranzacționează față de activele nete.

Calculate în premieră pe baza standardelor de contabilitate europene IFRS, activele nete ale acestor emitenți raportate pentru finele lunii martie sunt semnificativ mai mari decât capitalizarea bursieră dată de tranzacțiile recente.

Urmărește-ne și pe Google News

Discount-uri mai mari de 50%

SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF5), afișează cele mai mari discounturi de piață. Astfel, raportate la prețul închiderii de vineri de la BVB, de 0,602 lei/acțiune și la valoarea unitară a activului net (VUAN) de 1,3314 lei/acțiune, SIF Muntenia se tranzacționează pe bursă cu o reducere de 54,78%. Compania a raportat un rezultat negativ al exercițiului de 10,94 milioane lei.

SIF-urile ies din zodia câștigurilor facile CITEȘTE ȘI SIF-urile ies din zodia câștigurilor facile

Acest reper este de 53,61% în cazul SIF Banat Crișana al cărei preț de piață este de 1,526 lei/acțiune, în timp ce VUAN-ul se plasează la 3,2894 lei/acțiune. Conducerea societății a propus pentru acest an derularea unui program de răscumpărări care vizează achiziționarea din piață a unui număr de 30,85 milioane acțiuni proprii. Într-o intervenție pentru Profit.ro, cu o zi înainte după anunțul de la jumătatea lunii trecute, președintele SIF Banat Crișana, Bogdan Drăgoi, menționa că unul dintre motivele pentru care managementul societății a vizat această variantă și nu acordarea de dividende este cel al reducerii discountului de piață.

Activul net al SIF Banat Crișana este la finele lunii martie de 1,80 miliarde lei, în scădere cu 1,64%, față de 1,83 miliarde lei la sfârșitul anului trecut. Compania raportează la 3 luni un profit net de 4,26 milioane lei. SIF Muntenia are un activ net de 1,07 miliarde lei, doar marginal sub cel de 1,08 miliarde lei din decembrie 2015, fiind un caz fericit sub acest aspect.

Fondul Proprietatea și SIF Transilvania, capitalizare cu o treime sub activele nete

SIF Transilvania (SIF3) și-a redus drastic discountul de piață la trecerea după metoda de calcul IFRS, însă nu prin creșterea prețului, ci prin prăbușirea activelor nete. Calculate la nivelul sfârșitului lunii trecute, acestea sunt de 851,72 milioane lei, cu 26% mai mici decât cele raportate în decembrie 2015 de 1,15 miliarde lei. Având un VUAN de 0,3899 lei/acțiune și un preț de piață de 0,264 lei/acțiune, discountul este de 32,29%. SIF Transilvania afișează la 3 luni o pierdere de 1,75 milioane lei.

ASF dispune SIF Transilvania să treacă la alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin vot cumulativ CITEȘTE ȘI ASF dispune SIF Transilvania să treacă la alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin vot cumulativ

Fondul Proprietatea (FP) își reduce discount-ul devenind tot mai mic. Activele nete de 11,44 miliarde lei sunt cu 5,37% mai mici decât cele de 12,09 miliarde lei de la finele lui 2015. Societatea este printre puținele care nu a recuperat față de raportarea de la nivelul lunii ianuarie, ce includea și prăbușirea cotațiilor de la începutul acestui an.

Raportat la valoarea unitară a activului net de 1,1004 lei/acțiune, ultimul preț de săptămâna trecută al titlurilor FP de 0,761 lei/acțiune este cu 30,84% mai mic. Fondul a consemnat la finele lunii martie un rezultat negativ al exercițiului de 585,61 milioane lei.

Cum arată SIF Moldova și SIF Oltenia în fața investitorilor

Cel mai bun rezultat la nivelul profitabilității îl are SIF Moldova (SIF2) care afișează un profit contabil de 25,84 milioane lei. Activul net de 1,46 miliarde lei este cu 1,35% mai mic decât cel de 1,48 miliarde lei de la finele anului trecut, însă recuperarea este semnificativă față de ianuarie, când acest indicator era de 1,40 miliarde lei, pe fondul scăderii abrupte a cotațiilor la BVB. SIF Moldova are însă unul dintre cele mai mari discount-uri de piață, de 48,15%, diferența dintre prețul de piață de 0,738 lei/acțiune și VUAN-ul de 1,4234 lei/acțiune.

SIF Oltenia (SIF5) este la jumătatea distanței dintre societățile cu cele mai mici discount-uri și cele care se tranzacționează la jumătatea valorilor unitare ale activului net. Reducerea „de raft” a SIF Oltenia este de 39,83%, rezultată din diferența între cotația de vineri de 1,56 lei/acțiune și VUAN-ul de 2,5926 lei/acțiune. Activul net al scoetății este de 1,50 miliarde lei, cu aproape 8% mai mic decât cel de 1,63 miliarde lei de la finele anului trecut. Pe primele trei luni ale anului, societatea afișează un rezultat pozitiv al exercițiului de 8,72 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
sif mutenia
sif banat crisana
sif oltenia
sif transilvania