SIF Moldova solicită suspendarea de la tranzacționare în vederea consolidării acțiunii

SIF Moldova solicită suspendarea de la tranzacționare în vederea consolidării acțiunii

Acțiunile SIF Moldova ar urma să nu ruleze la bursă pentru un timp.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 oct 2016

SIF Moldova a notificat BVB pentru suspendarea de la tranzacționare cel puțin pentru zilele 11-13 octombrie pentru derularea operațiunii de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunii.

Deținătorii așa-numitelor pachete „reziduale" de  la SIF Moldova (SIF2) sunt pe cale să fie scoși afară din acționariatul societății în care se află de 20 de ani în urma programului de privatizare în masă. Dacă nu se exercită în operațiunea de piață, va fi pierderea lor și câteva milioane de euro în favoarea altor acționari.

SIF Moldova a solicitat Bursei de Valori București suspendarea de la tranzacționare cel puțin pentru zilele 11-13 octombrie, cu posibilitatea de prelungire, informează un comunicat al emitentului publicat pe portalul operatorului de piață BVB după închiderea ședinței de tranzacționare de astăzi.

Urmărește-ne și pe Google News
Lucian Anghel, BVB: Începerea monitorizării bursei locale pentru primirea statutului de piață emergentă echivalează cu un penalty primit în minutul 95 CITEȘTE ȘI Lucian Anghel, BVB: Începerea monitorizării bursei locale pentru primirea statutului de piață emergentă echivalează cu un penalty primit în minutul 95

Motivația este aplicarea procedurii de consolidarea aprobată în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 25 aprilie, așadar o majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunii, la 2,50 lei/acțiune, de la 0,1 lei/acțiune, ordin de mărime calculat, aparent, în așa fel încât să scoată din acționariat pe investitorii care au primit pachetele subunitare prin programul de privatizare în masă.

Este operațiunea despre care Asociația Investitorilor spune că reprezintă o „expropriere”

Este operațiunea pe care, încă de la finele anului trecut, Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), a caracterizat-o drept „expropriere” și un precedent grav pentru bursa românească în contextul în care operațiune echivalează cu vânzarea unor acțiuni fără intrucțiunea deținătorului. "Această procedură încalcă în mod flagrant drepturile de proprietate ale acționarilor minoritari", afirma cea de-a 4-a din cele 6 sesizări pe care AIPC a depus-o la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în această chestiune.

La începutul acestui an, Asociația Investitorilor a reușit să blocheze pe căi procedurale într-un proces la Tribunalul Bacău consolidarea valorii nominale a acțiunilor, însă, între timp, la finele săptămânii trecute, în același for s-a pronunțat o hotărâre prin care era respinsă contestarea pe fond a AIPC.

Mecanica Ceahlău, venituri semestriale în urcare, profit în scădere CITEȘTE ȘI Mecanica Ceahlău, venituri semestriale în urcare, profit în scădere

SIF Moldova anunțase în urmă cu 2 săptămâni că va iniția procedura de consolidare a valorii nominale a acțiunii și că depusese în acest sens un prospect al operațiunii la ASF. La începutul acestui an, Asociația Investitorilor a reușit să blocheze pe căi procedurale într-un proces la Tribunalul Bacău consolidarea valorii nominale a acțiunilor, însă, între timp, la jumătatea lunii trecute, în același for, s-a pronunțat o hotărâre prin care era respinsă contestarea pe fond a AIPC.

Dacă operațiunea a fost aprobată de ASF, vicepreședintele Mircea Ursache rămâne cu vorbele „în vânt”

La o săptămâna de la obținerea acestei decizii în justiție, SIF Moldova a reluat demersurile pe lângă ASF. Solicitarea de suspendare de la tranzacționare de astăzi sugerează că ar fi obținut un verdict favorabil de la Autoritate. Acesta ar fi, însă, în răspăr cu declarațiile șefului sectorului de piață de capital al ASF, vicepreședintele Mircea Ursache. În februarie el afirmase că o astfel de operațiune nu are temei legal, în timp ce la jumătatea lunii trecute a fost încă și mai direct: „Nu va exista vreo propunere a Consiliului ASF cu privire la consolidarea valorii acțiunilor până când ea nu va fi reglementată de legislația primară.”

Cât riscă titlurile SIF2 să rămână suspendate de la tranzacționare?

Autoritatea de resort, de altfel, a respins o astfel de procedură în cazul unui emitent de pe Sibex. Motivația în cazul societății Confecții Vaslui (COVB) unde a fost anulată operațiunea de majorare de 10.000 de ori a valorii nominale a titluriolor era legată de tratamentul aplicat investitorilor care tranzacționează între cele 2 date de înregistrare ale operațiunii. Extrapolată la cazul SIF Moldova, decizia implică faptul că o consolidare a valorii nominale a titlurilor societății nu poate fi făcută decât prin suspendarea de la tranzacționare, pe un termen mai lung, a respectivelor acțiuni.

Acesta este contextul în care SIF Moldova a menționat în cererea de suspendare de la tranzacționare „posibilitatea de prelungire”. Surse multiple din piață au declarat pentru Profit.ro și în la jumătatea lunii februarie când acțiunile cu simbolul SIF2 au fost suspendate de la tranzacționare, au fost reprezentanți din cadrul ASF care au afirmat că pentru a respecta condițiile legale, emitentul trebuie suspendat pe întreg calendrul operațiunii de majorare a valorii nominale. Extrapolând zvonurile de atunci și decizia din cazul Confecții Vaslui, înseamnă că SIF Moldova riscă să rămână suspendată de la tranzacționare pentru mai mult timp. Din perspectiva emitentului, ei ar dori ca perioada să fie cât mai restrânsă. "Principiul este că libera tranzacționare trebuie să fie prioritară", declara pentru Profit.ro Claudiu Doroș, vicepreședinte al societății, la precedenta suspendare.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
asf
bvb
bursa
aipc
confectii vaslui
claudiu doros
sibex
mircea ursache