Într-o notificare către Bursă, SIF Banat-Crișana denunță ca nejustificat și ilegal refuzul Consiliului de Administrație al SIF Oltenia de a da curs solicitării de completare a ordinii de zi de la acționari care, conform legii, depășesc pragul de 5% și sunt în drept să facă acest lucru. Boardul societății cu sediul la Craiova a refuzat să dea curs acestui lucru, ignorând inclusiv o adresă a supraveghetorului ASF în condițiile în care în joc ar fi chiar mandatele actualei conduceri.
Cu răbdarea încercată, conducerea SIF Banat-Crișana (SIF1) reia demersul pentru completarea convocatorului Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de la SIF Oltenia (SIF5), programate la sfârșitul acestei luni. Un document semnat de președintele Bogdan Drăgoi și remis atât Consiliului de Administrație al SIF-ului, cât și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) cere aprobarea solicitării pe care societatea a făcută împreună cu SIF Muntenia (SIF4), ca entități care controlează împreună 5% din SIF-ul cu sediul la Craiova.
Respingerile succesive, dintre care una consumată chiar și după primirea unei adrese din partea supraveghetorului ASF, sunt caracterizate drept refuz "nejustificat și ilegal" de către SIF Banat-Crișana, care apreciază că ar exista și o intenție în realizarea prezumtivelor ilegalități.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În joc ar fi chiar poziția actualei conduceri în condițiile în care puncte propuse pe ordinea de zi, dar respinse de board, vizau revocarea din pozițiile de administratori a președintelui Tudor Ciurezu, precum și a altor 3 membri ai CA, AninaRadu, Carmen Popa și Nicolae Stoian, precum și atragerea răspunderii acestora pentru cauzarea unui prezumtiv prejudiciu de aproximativ 336.000 de lei prin înstrăinarea acțiunilor Prodplast. În răspunsul către ASF, președintele Ciurezu afirmă că "administratorii nu au cenzurat punctele solicitate a fi introduse de către grupul de acționari". Respingerea ar fi rezultat din faptul că 4 din cei 7 membri ai boardului care erau vizați de cererea de revocare, au refuzat să se pronunțe, fiind în conflict de interese, iar astfel nu a fost întrunită prezența calificată.
Miza este mare, având în vedere că un vot la o AGEA din luna mai a anului trecut a arătat că societățile care contestă actuala conducere în frunte cu SIF Banat-Crișana au concentrat suficiente voturi pentru a înclina balanța în favoarea unei modificări de Act Constitutiv, care a obținut opțiunile acționarilor, dar a fost blocată în instanță.
CA al SIF Oltenia realizase cu o zi înainte o notificare către piață în care spune că cele 2 solicitări, deși aparent independente, ar fi în realitate ale unor entități sub controlul SIF Banat-Crișana, iar ambele reprezintă „intervenții care să conducă la paralizarea activității Consiliului de Administrație prin posibila revocare a majorității membrilor, știut fiind că acest organism de conducere nu va mai putea adopta nici o decizie.” Raportul curent menționează o serie de dețineri încrucișate între cele 2 SIF-uri și fonduri ale Certinvest, în argumentarea acestei poziții.
În opinia conducerii SIF-ului de la Craiova, „demersul acționarilor menționați reprezintă încă o încercare de preluare abuzivă a conducerii superioare și conducerii administrative a SIF Oltenia SA în interesul de grup al acestora, dar ăi o perturbare a activității societății într-un moment dificil pe care îl traversează întreaga economie, iar sănătatea publică este în mare pericol.”