La o zi după atingerea unui nou maxim post-criză, bursa românească a avut o sesiune neconcludentă, cu închideri divergente la nivelul indicilor. Interesul se menține însă destul de ridicat, fapt care se vede din volumele bune realizate pe acțiunea-fanion a pieței românești și din aprecierile punctuale pentru emitenți care au venit cu rezultate financiare în urcare.
Bursa de Valori București a traversat o ședință de corecții, chiar dacă închiderea acesteia a survenit înaintea unui șoc bursier de pe Wall Street, unde indicele Dow Jones Average Industrial a avut o cădere de peste 500 de puncte, până la un minim al ultimelor 4 săptămâni după declarațiile președintelui american Donald Trump potrivit cărora SUA va impune tarife de 10% pentru bunuri importate din China de 300 miliarde dolari, chiar dacă negocierile încă sunt în curs.
Este o corecție agresivă după ce Bursa de la New York a consemnat maxime istorice la jumătatea acestei veri, care au încurajat și investitorii din piața românească pentru escaladarea celor mai ridicate valori din ultimii peste 10 ani.
CITEȘTE ȘI Vești proaste pentru Guvern și OMV Petrom pe tema Neptun Deep. Analiștii consideră că Exxon trebuie să accelereze vânzarea de active pentru a-și recompensa acționariiAcest sentiment pozitiv s-a resimțit încă astăzi pe acțiunile Băncii Transilvania (TLV) care nu s-au ajustat integral în prima zi ex-data cu valoarea acțiunilor gratuite care vor intra luni în portofoliile acționarilor în contul majorării de capital social aprobată în primăvară. Titlurile instituției de credit au închis la prețul de 2,4050 lei/acțiune, echivalentul unei aprecieri de 0,84%, însă intraday a fost atins și un maxim de 2,4500 lei/acțiune. La cotația de închidere, Banca Transilvania este cea mai valoroasă bancă românească, având o capitalizare de piață de 12,54 miliarde lei (2,65 miliarde euro). Tranzacțiile s-au ridicat la 16,33 milioane lei, reprezentând 42,84% din rulajul de 38,11 milioane lei (8,05 milioane euro) al pieței de acțiuni.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 1,46%, până la prețul de 13,46 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,28 milioane lei.
Piața a fost trasă în jos de corecția severă, de 3,46%, a titlurilor OMV Petrom (SNP) care au închis la prețul de 0,4030 lei/acțiune o sesiune în care a adunat transferuri de 3,61 miliioane lei. Astfel, indicele energetic BET-NG a suferit un recul de 2,27%, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,84%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,91%, până la nivelul de 9.120,11 puncte. Sub aspect tehnic, ședința de atăzi nu are nicio semnificație fiind doar una de corecții, dispunerea în „evantai” a mediilor mobile, cu cele mai scurte deasupra celor cu perioade (mai) lungi, arătând o robustețe a trendului ascendent.
Din Europa, vântul a bătut favorabil în condițiile în care vânzările din America au venit în ultima parte a sesiunii new-yorkeze. Privirea pe tabloul Bloomberg arată mai degrabă, însă, o corelare cu piețele regionale decât cu cele dezvoltate: +0,67% indicele Euro Stoxx 50, -0,03% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,70% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,53% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,61% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,72% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,91% pentru indicele PX de la Praga.
Poveste doar a pieței locale, titlurile Digi Communications (DIGI) au staționat la prețul de 30,00 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,14 milioane lei, la o zi după ce compania care deține operatorul telecom RCS&RDS a anunțat că a semnat un contract pentru o facilitate de credit de 150 milioane euro cu un consorțiu internațional format din sucursala londoneză a Citibank, ING Bank și UniCredit Bank.
Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,46%, până la prețul de 1,0950 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,48 milioane lei, ceea ce a favorizat și o închidere marginal peste referință a indicelui financiar BET-FI, la nivelul de 40.088,84 de puncte.
Pe tranzacții de 1,93 milioane lei, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) s-au depreciat cu 0,82%, până la prețul de 361,00 lei/acțiune, iar pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, titlurile Bittnet Systems (BNET) au crescut cu 11,07%, până la prețul de 1,3550 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproape 390.000 de lei