Sesiune de stagnare la BVB. Declin abrupt pentru acțiunile TTS

Sesiune de stagnare la BVB. Declin abrupt pentru acțiunile TTS

Sursa foto: Wrangler | Dreamstime.com

scris 3 sep 2024

Indicele BET a rămas în nemișcare într-o sesiune cu lichiditate mică și în care cele mai tranzacționate acțiuni au avut evoluții de sens contrar.

A 2-a zi de tranzacționare a săptămânii a fost una de vânzare pe marile burse ale lumii. Indicii principali de la New York, Londra, Paris și Frankfurt au intrat în tandem în teritoriu negativ, cu un impuls de depreciere mai pronunțat pentru indicele american de tehnologie Nasdaq100 care suferă un recul de aproximativ 2 procente și jumătate.

Urmărește-ne și pe Google News

Este contextul în care, totuși, la BVB am consemnat o sesiune de consolidare. Indicele compozit BET-XT a alunecat cu 0,02% sub referință și indicele reprezentativ BET a stagnat la nivelul de 18.111,09 de puncte, unde se află în zona mediilor mobile de viteză în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat.

Sesiune de stagnare la BVB. Declin abrupt pentru acțiunile TTS

Este doar o aparentă neclintire în care o eventuală mișcare în direcția descendentă a piețelor externe a fost prevenită de creșteri ale acțiunilor producătorilor de gaze naturale: +0,72%, până la prețul de 0,7650 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP,) care au adunat transferuri de 5,94 milioane lei și +1,39%, până la prețul de 5,8200 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au însumat schimburi de 1,15 milioane lei. Sunt evoluții care au favorizat și o apreciere cu 0,57% a indicelui de energie BET-NG.

IFN-ul OMRO, controlat de Bogdan Ciobotaru, administrator la Leumi, First Bank și Digi, vrea să emită obligațiuni de două milioane de euro și să le listeze la bursă CITEȘTE ȘI IFN-ul OMRO, controlat de Bogdan Ciobotaru, administrator la Leumi, First Bank și Digi, vrea să emită obligațiuni de două milioane de euro și să le listeze la bursă

Prin contrast, celălalt indice sectorial, BET-FI, care măsoară dinamica acțiunilor fondurilor alternative de investiții, a coborât cu 0,55%, până la nivelul de 60.526,40 de puncte. Acesta a fost tras în jos de scăderea cu 1,62%, până la prețul de 0,3768 lei/acțiune, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat tranzacții de 2,27 milioane lei. Șocul vine în contextul în care Ministerul Finanțelor Publice, acționar important al Fondului vizează împiedicarea opertațiunilor de răscumpărare cu care emitentul a obișnuit piața în madatul de administrare al americanilor de la Franklin Templeton.

Tot la capitolul financiar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,34%, până la prețul de 28,90 lei/acțiune, pe cele mai mari volume ale zilei, în echivalent 6,77 milioane lei și care au reprezentat aproape o cincime din rulajul de 37,33 milioane lei (7,50 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Profitul net al Premier Energy a scăzut cu 60%, din cauza creșterii costurilor cu echilibrarea, a noii forme a supraimpozitării și a reducerii prețurilor la energie. Folosește și conceptul de ″profit net normalizat″ CITEȘTE ȘI Profitul net al Premier Energy a scăzut cu 60%, din cauza creșterii costurilor cu echilibrarea, a noii forme a supraimpozitării și a reducerii prețurilor la energie. Folosește și conceptul de ″profit net normalizat″

Au fost, însă, acțiuni ale căror impuls a fost puternic descendent. Astfel, pe a 3-a activitate a ședinței, de 5,69 milioane lei, titlurile Transport Trade Services (TTS) au suferit un recul de 6,96%, până la prețul de 6,6800 lei/acțiune. Mișcarea vine în contextul raportării financiare semestriale ce arată resorbirea efectului tranzitului cerealelor ucrainiene, fenomen al anilor 2022-2023 care a adus venituri excepționale pentru companie. Acționarii au avut la dispoziție să arunce în piață inclusiv titlurile gratuite dobândite la data plății 28 august pentru operațiunea de majorare de capital de 120,00 milioane lei.

De asemenea, tot cu o operațiune de majorare de capital demarată în această perioadă a anuului, titlurile One United Properties (ONE) au scăzut cu 3,25%, până la prețul de 0,6250 lei/acțiune, pe transferuri de 1,12 milioane lei.

În linia de stagnare a indicelui BET, titlurile Hidroelectrica (H2O) au staționat la prețul de 121,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,80 milioane lei. În rest, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Digi Communications (DIGI) care au pierdut 0,63%, până la prețul de 63,20 lei/acțiune.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
omv petrom
hidroelectrica
tts
bursa
bvb
romgaz
fondul proprietatea