Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de luni, în contrast cu bursele europene, care au avut cel mai solid avans din ultimele aproximativ două luni. Rulajul cu acțiuni a fost modest pe bursa românească, însumând 36,1 milioane de lei.
Indicele compozit BET Plus a scăzut cu 0,59%, iar BET, al titlurilor blue-chip, cu 0,65%. La nivel european, indicele Stoxx Europe 600 a închis în creștere cu aproape 0,9%, cel mai rapid avans zilnic de la finele lunii aprilie.
Optimismul la nivel european a fost dictat de rezultatul alegerilor legislative din Franța, unde partidul lui Emmanuel Macron a obținut majoritatea parlamentară, ceea ce înseamnă că președintele francez are libertate deplină să își pună în aplicare programul electoral.
România se confruntă însă cu o criză guvernamentală, care influențează negativ percepția investitorilor și, implicit, evoluția bursei.
CITEȘTE ȘI Sindicat: Angajații Telekom România care acceptă să plece primesc între 5.000 lei și peste 100.000 leiCel mai tranzacționat emitent la BVB a fost Fondul Proprietatea (FP), cu tranzacții de 7,27 milioane de lei, urmat de Romgaz (SNG), cu 7,16 milioane de lei, și BRD Groupe Societe Generale (BRD), cu 5,14 milioane lei. Acțiunile FP au încheiat ședința în scădere cu 0,14%, acțiunile SGN au pierdut cu 0,46%, iar BRD a închis în creștere cu 0,29%.
Acțiunile producătorului de instalații industriale AAGES Târgu Mureș (AAG), intrate astăzi la tranzacționare, au închis la prețul de 3,83 lei/unitate, cu circa 3% peste cel din oferta publică de la începutul lunii. Acțiunile au debutat la BVB la un preț cu peste 5% mai mare decât cel de la oferta publică și au atins un maxim de 3,96 lei/unitate pe parcursul ședinței.
Tranzacțiile cu acțiuni AAGES au însumat 548.677 lei, echivalentul a 142.812de acțiuni, reprezentând 37% din volumul de acțiuni din oferta publică. Oferta publică ce a adus compania la bursă a vizat 1,5 milioane de acțiuni, ceea ce a ridicat valoarea operațiunii de piață la 5,56 milioane lei (1,22 milioane euro), reprezentând 15% din capitalul social.
BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,21%. BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră în coborâre cu 0,44. BET XT și BET BK au scăzut cu 0,6%, respectiv 0,21%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.