Românii au spus tot mai mult: “Vreau să cumpăr piața!“ Dublare a fondurilor de tip ETF de la BVB

Românii au spus tot mai mult: “Vreau să cumpăr piața!“ Dublare a fondurilor de tip ETF de la BVB

Sursa: Shutter999 | Dreamstime.com

scris 19 aug 2024

Anul 2024 a adus o dinamică explozivă pentru fondurile care replică pasiv structura unor indici bursieri.

Activele nete ale fondurilor de tip ETF listate la Bursa de Valori București se apropie de 100 milioane euro, după un salt al interesului investitorilor pentru acest tip de instrumente care copiază performanța pieței. Listarea unui nou fond la sfârșitul lunii mai, achizițiile continue de noi unități de fond de către investitori și aprecierile din piață ale acestor instrumente financiare pe măsură ce și bursa a escaladat noi maxime au scos acest segment din zona unei clase de active periferice în care se afla la începutul deceniului.

Urmărește-ne și pe Google News

“Sunt produse foarte bune“, spune pentru Profit.ro Adrian Tănase, director general al BVB. “Ne bucurăm că există. Majoritatea oamenilor vor o astfel de expunere.“

Antibiotice Iași își majorează cu o cincime profitul net semestrial CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași își majorează cu o cincime profitul net semestrial

Cel mai relevant instrument financiar de la această categorie, ETF-ul care replică structura indicelui BET, administrat de Patria Asset Management și SSIF TradeVille (TVBETETF), a anunțat la începutul acestei luni că a ajuns la un număr de peste 25.000 de investitori, din care 100 sunt persoane juridice.

Sunt cumpărătorii care au dus acest fond la un activ net de 414,86 milioane lei (83,38 milioane euro) la jumătatea acestei luni, nivel cuu 143,28% mai mare decât cel de 170,53 milioane lei (34,27 milioane euro) de la sfârșitul anului trecut. Interesant este că la ultima cotație de închidere de 29,0150 lei pe unitate, ETF-ul lansat de TradeVille în anul 2012 se tranzacționează cu premium, respectiv are o capitalizare de 419,55 milioane lei (84,32 milioane euro).

Aquila – afaceri mai mari, profit mai mic la S1. Compania are în vedere noi achiziții CITEȘTE ȘI Aquila – afaceri mai mari, profit mai mic la S1. Compania are în vedere noi achiziții

Tănase de la BVB spune că dintre investitorii individuali sunt foarte mulți cei care nu își asumă că au un nivel de cunoaștere a mecanismelor de piață, astfel încât să facă ei singuri selecția acțiunilor și de aceea preferă un ETF care replică pasiv structura indicilor de piață. “Multă lume își dorește o astfel de expunere printr-un produs ieftin, eficient, care să urmărească piața“, spune cel care, înainte de a prelua șefia executivă a Bursei la începutul anului 2018, a fost preț de un deceniu la frâiele fondurilor de pensii administrate NN.

Dinamica explozivă a segmentului ETF este vădită dacă avem ca reper cel mai nou produs de acest tip de la cota BVB. Fondul care replică structura indicelui de total return BET-TRN lansat de croații de la InterCapital Asset Management (ICBETNETF) are o valoare a instrumentelor listate la București mai mult decât dublă decât cea de la listarea sa de la sfârșitul lunii mai.

Profitul net semestrial al Compa Sibiu cade cu aproape 50% CITEȘTE ȘI Profitul net semestrial al Compa Sibiu cade cu aproape 50%

Dacă, la debut, capitalizarea de la BVB era în echivalent 11,39 milioane lei (2,29 milioane euro), acum aceasta este cu 133,54% mai mare, de 26,60 milioane lei (5,34 milioane euro). Interesul pentru acest ETF care replică structura unui indice românesc a crescut și în Croația, unde numărul de instrumente existente s-a majorat cu 16,00% la jumătatea aceste luni, față de 3 iunie 2024.

Cu deținerile combinate ale investitorilor activi pe bursele de la București și Zagreb, ETF-ul celor de la InterCapital – care încă de la lansare a promovat ideea unor comisioane foarte mici care să aducă pentru fond o performanță cât mai apropiată de cea a indicelui pe care îl replică, a ajuns la un activ net de 14,36 milioane euro.

Oil Terminal și-a majorat profitul cu aproape 43%. Au crescut și cantitățile de țiței și motorină operate, și tarifele percepute CITEȘTE ȘI Oil Terminal și-a majorat profitul cu aproape 43%. Au crescut și cantitățile de țiței și motorină operate, și tarifele percepute

“Faptul că sunt din ce în ce mai multe produse pe segmentul acesta este profund îmbucurător pentru că dă acces oamenilor care nu vor să-și facă singuri portofolii și care vor fi din ce în ce mai mulți de acum încolo“, spune diretorul BVB Tănase. El afirmă că aceste ETF-uri vor avea rol și de indicator (benchmark), în sensul educării publicului din perspectiva calității investiționale. Astfel, fondurile deschise cu administrare activă, din moment ce solicită un cost adițional, este de așteptat să bată performanța ETF-ului.

O dinamică bună are și ETF-ul care replică structura indicelui de energie BET-NG Patria Asset Management și SSIF TradeVille (PTENGETF), lansat la începutul anului trecut. Acesta număra în primele zile ale acestei luni peste 4.000 de investitori, din care 25 de persoane juridice.

Hidroelectrica continuă reducerea veniturilor neîncasate din cauza întârzierii emiterii de facturi de consum clienților finali de pe segmentul de furnizare CITEȘTE ȘI Hidroelectrica continuă reducerea veniturilor neîncasate din cauza întârzierii emiterii de facturi de consum clienților finali de pe segmentul de furnizare

Susținut și de performanța bună a acțiunilor companiilor de energie listate la BVB precum Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP), Electrica (EL), Transelectrica (TEL) sau Transgaz (TGN) din prima parte a acestui an, ETF-ul de profil afișa la jumătatea acestei luni un activ net de 23,55 milioane lei (4,73 milioane euro), dublu față de cel de 11,12 milioane lei (2,23 milioane euro) de la sfârșitul anului trecut.

Achizițiile constante de unități de fond ale acestor ETF-uri, atrage atenția Tănase, reprezintă opțiunile românilor care pur și simplu spun: “Vreau să cumpăr piața!“ Acesta este, de fapt, începutul oricărei investiții. De multe ori, însă, este și sfârșitul pentru vor fi investitori care nu vor dori să-și facă portofolii și se vor limita la fonduri care să replice structurile indicilor. Ei nu vor să intre în administrare și sunt mulțumiți cu performanța pieței despre care știu că pe termen lung este mai bună comparabil cu alte clase de active, a conchis directorul Bursei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
etf
tradeville
croatia
patria am
adrian tanase