Acțiunile ROCA Industry, primul holding de materiale de construcții din România, au intrat, luni, la tranzacționare pe Piața Reglementată a BVB, după doi ani de prezență pe piața AeRO, operațiunea fiind văzută ca pas intermediar către o eventuală implicare a unui investitor instituțional. Acționarul majoritar al companiei, ROCA Investments, plănuiește de asemenea să intre la BVB, în 1,5-2 ani.
“Ne aflăm acum, cu listarea pe piața principală, la jumătatea drumului. Următorul pas este să construim mai multă lichiditate și să facem compania mult mai interesantă pentru investitorii instituționali”, a declarat CEO-ul ROCA Industry, Ioan-Adrian Bindea (foto).
ROCA Industry (ROC1), prezentă pe piața de capital din ianuarie 2022, are acum, la momentul transferului, o capitalizare de 234,7 milioane lei, cu 23% peste cea de la debutul pe AeRO.
În ultimul an, acțiunile ROC1 au fost în top 10 lichiditate în piața AeRO, iar ca pondere în indicele BET-AeRO în top 5.
CITEȘTE ȘI Compania românească ce a divulgat că deține acțiuni Gabriel Resources chiar în ziua deciziei Roșia Montană s-a prăbușit în deschidere la BVB“Debutul pe Piața Reglementată a BVB marchează o etapă majoră în strategia noastră de consolidare a poziției de lider în industria materialelor de construcții din România și de dezvoltare a unor campioni regionali redutabili, competitivi pe piețele europene. (...) Suntem determinați să valorificăm noile oportunități ale pieței de capital pentru a accelera creșterea și pentru a aduce valoare acționarilor, investitorilor și partenerilor”, spune Bindea.
Compania urmărește atât dezvoltarea organică, cât și prin achiziții. De altfel, șapte din cele nouă companii reunite acum în holdingul ROCA au fost preluate în ultimii doi ani.
“Adevăratul potențial industrial al României nu este în București, ci în orașele să spunem de nivel doi – Reghin, Hârșova, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamț, Bistrița, orașe în care ROCA Industry a adus capital, în ale căror companii a investit și pe care se ambiționează să le ajute să devină jucători regionali”, a afirmat Andrei Cionca, CEO și cofondator Impetum Group.
La rândul său, Rudi Vizental, CEO ROCA Investments, acționarul majoritar al ROCA Industry și parte a grupului Impetum, a afirmat că și compania de private equity urmărește listarea pe piața principală a BVB, planul fiind ca operațiunea să aibă loc când ROCA Investments ar ajunge la o capitalizare de 150 de milioane de euro, respectiv peste un an și jumătate - doi ani.
ROCA Industry deține, direct și indirect, 9 jucători semnificativi din domeniul construcțiilor: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), WORKSHOP DOORS (al doilea cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice), precum și producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga, prin intermediul BICO Industries.
Holdingul a înregistrat o cifră de afaceri la nivel cumulat de 553,8 milioane de lei, conform raportului anual preliminar pentru anul 2023. Veniturile sunt în creștere cu 8,24% față de anul anterior, conform datelor raportate de companie.