Titlurile Conpet și Bursa de Valori București au suferit deprecieri mult peste media indicilor principali în ultima sesiune a săptămânii precedente, după decizia Comitetului Indicilor.
Cel mai probabil precipitate de ordine de vânzare ale investitorilor instituționali, scăderi importante s-au înregistrat pe acțiunile companiilor eliminate din structura indicelui BET săptămâna trecută. Astfel, titlurile transportatorului național de țiței prin conducte Conpet Ploiești (COTE) au înregistrat un recul de 4,77%, în ședința de tranzacționare de vineri a bursei românești, până la prețul de 79,80 lei/acțiune, într-o zonă de referință importantă validată ca reper tehnic de regrupare a cumpărătorilor și vânzătorilor în anii trecuți.
Mult mai severă, de 7,13%, a fost căderea titlurilor operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB), care au închis la prețul de 53,40 lei/acțiune. Ambele societăți excluse din componența indicilor BET, BET-TR și BET-TRN, unde au făcut loc acțiunilor Premier Energy (PE) și Antibiotice Iași (ATB), de decizia Comitetului Indicilor al BVB de săptămâna trecută au avut deprecieri de ordine de mărime mai mari decât declinul de vineri de 1,91% al indicelui reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 17.388,74 de puncte, unde a schimbat secvența specifică trendului ascendent,ncu maxime și minime din ce în ce mai ridicate.
Nu la fel de mult au fost afectate titlurile Romcarbon Buzău (ROCE), excluse din indicele BET-XT și care au alunecat cu 0,65% sub referință, până la prețul de 0,1540 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a liderului reciclărilor de mase plastice din România este de 81,35 milioane lei. Indicele BET-XT, în contextul unor vânzări importante pe bursele mari ale lumii, a suferit un recul de 1,67%. Acțiunea Romcarbon a mai fost îndepărtată din structura indicilor BET-XT-TR, BET-XT-TRN și BET-BK.
Introducerile și exluderile acțiunilor românești din indicii interni și internaționali au tins să devină tot mai importante în ultimii ani, pe măsura creșterii relevanței benchmark-urilor urmărite de fondurile de investiții și de creșterea în dimensiune a sectorului local de adminiistrare a activelor financiare. La o exludere din indice a unei acțiuni, investitorii instituționali care urmăresc performanța respectivului indice, procedează la vânzarea acelor titluri. Înstrăinarea pachetelor devine aproape automată în cazul fondurilor de tip ETF - de asemenea cu o relevanță sporită recent la BVB - și care replică strict structura unor indici.
Din componența indicelui BET-BK, care măsoară evoluția acțiunilor pentru care au prevalență fondurile de investiții, a mai fost exlusă și acțiunea BRK Financial Group (BRK). Aceasta a coborât cu 2,83% în sesiunea de vineri, subperformând pieței, pentru o închidere la nivelul de 0,1200 lei/acțiune.
Titlurile eliminate din indicele BET Plus au avut evoluții diferite. Astfel, dacă titlurile Vrancart Adjud (VNC) au staționat la prețul de 0,1320 lei/acțiune, în schimb, titlurile Șantierul Naval Orșova (SNO), au înregistrat un suferit un recul de 5,76%, până la prețul de 6,5500 lei/acțiune.