„Purceii” zboară la Banca Transilvania: dividende de aproape 820 milioane lei, majorare de capital cu acțiuni gratuite de 400 milioane lei și program de răscumpărare pentru 0,7% din titlurile proprii

„Purceii” zboară la Banca Transilvania: dividende de aproape 820 milioane lei, majorare de capital cu acțiuni gratuite de 400 milioane lei și program de răscumpărare pentru 0,7% din titlurile proprii

Sursa foto: David Bredeson / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 mar 2019

Conducerea Băncii Transilvania propune distribuirea unui dividend brut de 0,17 lei/acțiune, cu randament de 7,6%, în paralel cu o majorare de capital din rezerve de 400,8 milioane lei și un program de buy-back în care acțiunile achiziționate vor fi destinate personalului societății.

Banca Transilvania (TLV) vine cu 3 „purceluși” în fața acționarilor, distribuția de cash fiind aproximativ egală cu profitul net de 1,22 miliarde lei obținut de instituția de credit. La capătul unei perioade de incertitudini legată de aplicarea taxei pe activele bancare, conducerea Băncii Transilvania vine să îi recompenseze pe acționarii care au rezistat să nu vândă pe puseele de panică de la cumpăna dintre ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Adunarea generală Ordinară a Acționarilor programată pentru data de 24 aprilie are pe ordinea de zi o propunere de repartizare a profitului care include distribuția unor dividende în sumă de 818,56 milioane lei, cu dată a plății 14 iunie. Dividendul brut propus este 0,1700 lei/acțiune, iar acesta, calculat la nivel net și raportat la prețul de închidere de ieri de 2,1150 lei/acțiune, conferă investitorilor un randament net de 7,64%. Pentru cei care au avut sânge rece și au cumpărat pe panică la prețuri sub 1,70 lei/acțiune, randamentul net este chiar de aproximativ 10%.

Randament de peste 7% al dividendului la OMV Petrom CITEȘTE ȘI Randament de peste 7% al dividendului la OMV Petrom

Profit.ro semnala încă de la sfârșitul lunii ianuarie, folosind argumente de ordin tehnic, asupra faptului că pe titlurile Băncii Transilvania au apărut cumpărători puternici, iar în mod particular în sesiunea de tranzacționare din 15 ianuarie a cărei „lumânare japoneză” era una tipică de acumulare (cu umbră inferioară mare arătând testarea unor minime și volume excepționale, atunci în echivalent 89,87 milioane lei (19,19 milioane euro) arăta că aceștia au trecut în control. O eventuală ridicare a cotațiilor în toamnă ar urma să fie antrenată tocmai de acești cumpărători, avertiza profit.ro. De atunci, cotația Băncii Transilvania a urcat cu 29,75%. Mai jos inserăm graficul publicat de noi atunci.

„Purceii” zboară la Banca Transilvania: dividende de aproape 820 milioane lei, majorare de capital cu acțiuni gratuite de 400 milioane lei și program de răscumpărare pentru 0,7% din titlurile proprii

Dividendele nu sunt singura metodă de recompensare a acționarilor. Pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, conducerea Băncii Transilvania propune o majorare de capital în valoare de 400,82 milioane lei, prin distribuirea unui număr de 400,82 milioane de acțiuni gratuite la valoarea nominală de 1 leu.

Finalmente, Banca Transilvania are în vedere derularea unui program de răscumpărări pentru un număr de 35,00 milioane acțiuni proprii, reperezentând 0,72% din capitalul social, titlurile dobândite urmând să fie distribuite personalului instituției de credit în cadrul unui proces de fidelizare și de motivare a acestuia.

Este o competiție pentru recompensarea acționarilor acerbă în contextul în care și cealaltă bancă listată, BRD Groupe Société Générale (BRD), distribuie un dividend brut de 1,64%, care la prețul de închidere de ieri al titlurilor băncii de 13,00 lei/acțiune poartă un randament net de 1,98%.

Capitalul bancar este scump în România, ca și la nivel mondial, iar acest lucru s-a văzut din dobânda fixă de 8,5% plătită de Idea Bank, instituție de credit cu capital polonez plasată dincolo de locul 20 în sistemul bancar românesc, pentru obligațiunile sale scadente în decembrie 2024 și care, fiind negarantate și subordonate sunt asimilate capitalului de rang 2.

Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania a declarat pentru Profit.ro că are în vedere o creștere a instituției de credit peste media pieței bancare și cea a Produsului Intern Brut al României. „După fuziunea cu Bancpost și datorită creșterii organice a businessului avem peste 3 milioane de clienți și o cotă de piață de 16,5%. Susținem cu finanțări peste 700.000 de clienți - și avem în portofoliu 475.000 de carduri de credit, care generează aproximativ 35% din tranzacțiile realizate cu carduri de credit la comercianții din România”, a declarat Tetik.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
dividende
rascumparari
bvb
bursa
omer tetik