În primele 7 ședințe de prezență în ringul Bursei de Valori București, rulajul însumat cu acțiuni ale producătorului de vinuri Purcari Wineries a reprezentat 1,35% din totalul titlurilor acestui emitent. Rulajul sub 3% raportat la free-float-ul de pe bursă este cel mai mic dintre toate cele 6 societăți listate recent.
Purcari Wineries (WINE), producător de vinuri din Republica Moldova, a venit la cota Bursei de Valori București cu promisiuni de creștere și cu o poveste în măsură să capteze atenția publicului, având în vedere sectorul de activitate. Totuși, investitorii au primit cu oarecare rezervă titlurile companiei, plasarea celor 9,80 milioane de acțiuni ofertate în limita inferioară de preț de 19,00 lei/acțiune fiind un semn de slăbiciune.
Este o prudență confirmată și în piața secundară, unde, în primele 7 zile de tranzacționare, prețul nu a reușit să se desprindă de reperul operațiunii de listare. Chiar dacă la debutul în ring cotația a fost împinsă până la un maxim de 21,00 lei/acțiune, susținerea slabă la cumpărare nu a permis menținerea unei traiectorii ascendente. La finalul sesiunii de tranzacționare de vineri, titlurile Purcari au închis la prețul de 19,20 lei/acțiune, cu doar 1,05% peste cel al ofertei care a adus emitentul la cota BVB.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, amânat din nou: Puterea pregătește o nouă formă a legii de înființare. Concurența a cerut prevederi antitrustEste o timiditate care infirmă într-o primă fază așteptările pozitive din piață. „Ar trebui să crească puțin”, declara în preziua listării pentru Profit.ro Răzvan Raț, director de operațiuni la BRK Financial Group. „Eu sunt optimist.”
Adrian Rotaru, investitor cu peste 20 de ani de experiență și portofoliu relevant la BVB a afirmat că se așteaptă la atingerea unui preț de 23-24 lei/acțiune, sau chiar un preț de 25 lei/acțiune pe termen scurt, însemnând câteva luni sau maxim un an.
Așteptări pozitive avea și Marius Motogna, investitor experimentat din Cluj-Napoca ce a și cumpărat acțiuni Purcari în cadrul ofertei. „Nu mă aștept ca prețurile să facă cine știe ce galop”, spunea acesta. „Sunt optimist, dar nu foarte entuziast. Mai degrabă moderat.”
CITEȘTE ȘI Elveția se pregătește să reglementeze ofertele de criptomonede, inclusiv ca active financiareLipsa de entuziasm nu s-a văzut, însă, atât la nivelul cotațiilor, cât la cel al volumelor. Activitatea de tranzacționare pe acest emitent a fost de 5,39 milioane lei. Cele 271.190 de titluri schimbate în primele 7 ședințe de tranzacționare reprezintă abia 1,35% din totalul celor 20,00 milioane acțiuni Purcari. Un procent rulat mai slab, de 1,21% avem numai în cazul firmei Transilvania Broker de Asigurare (TBK), listat în luna noiembrie a anului trecut.
Având în vedere, însă, că Purcari a vândut pe bursă 49% din titlurile sale, activitatea de tranzacționare apare cu atât mai slabe. Astfel, în primele 7 zile de tranzacționare au fost rulate acțiuni reprezentând numai 2,76% din free-float. Sub acest aspect, este cel mai slab interes față de alte acțiuni listate recent. Spre exemplu, în cazul Digi schimbaseră mânile 20,87% vândute în oferta de listare, iar la AAGES 16,67%. Cele mai slabe volume raportate la free-float au fost, în afară de Purcari, la MedlLife (M) – 3,99% și Transilvania Broker – 4,87%, așa cum se vede în tabelul atașat.